Разкритие! Колко плаща Цветан Василев за махането на Гешев (ЗАПИС)

Прокуратурата публикува част от събраните доказателства

Разкритие! Колко плаща Цветан Василев за махането на Гешев (ЗАПИС) | StandartNews.com

Прокуратурата публикува част от събраните доказателства в хода на разследването за организирана престъпна група, за която обвинител номер едно съобщи на пресконференция заедно с ръководителя на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова, директора на националното следствие Борислав Сарафов и шефа на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков. 

Според описанията на файловете един от участниците в публикуваните доказателства е бизнесменът Красимир Каменов - Къро.

Групата била създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления. На пресконференцията бе съобщено, че в хода на разследването са открити доказателства за мащабен заговор между престъпници, бизнесмени, политици и журналисти, чиято цел била смяна на началници в МВР и самия главен прокурор Иван Гешев. За уволнението на ръководен служител в полицията криминално проявени и бизнесмени предлагали 400 000 лева.

Неограничено финансиране за отстраняването на главния прокурор пък предлагал мъж, когото наричат "Цецо от Белград".

В дома на арестувания преди дни Дилиян Георгиев по дело за наркотици били намерени и иззети наркотични вещества и два броя флашпамет със звукови файлове.

Самият Георгиев твърди, че доказателствата са подхвърлени.

По отделно производство за издирване е обявен мъж с инициали Т.И., сочен за съмишленик на Георгиев. От жилището, обитавано от него, са иззети освен наркотични вещества, също лист хартия с напечатан текст: "ВРЕДИТЕЛИ за уволнение", на който са изписани имената и актуалните длъжности към днешна дата на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие. 

При обиските по тези производства били открити и бележки и флашки със записи на телефонни разговори - общо 15 броя, в които участват петима души.

В записите се споменават имена като "Цецо от Белград", който плащал за американски лобисти; Бобока; говори се и за 400 хил. евро, за да бъде отстранен висш служител на МВР. Споменато е и името партия "Продължаваме промяната", говори се също за "Кирчо, Асенчо и "Кокорчо". В част от записите се говори, че Гешев е "пътник".

Въпросните доказателства били публикувани след изрично разрешение от наблюдаващия прокурор, докато голяма част от останалите материали били секретни и не можело да бъдат показани. 

Междувременно Апелативният съд в София остави в ареста Дилиян Георгиев.

"Съвестта ми е чиста. Имам три деца, имам и внук. Това е фарс, цирк и набедяване. Никога не съм си помислял да продавам наркотици. След децата си, обичам държавата си, а обвиненията, че работя срещу републиката са скалъпени", каза Георгиев пред съда, който е категоричен, че информацията за флашките не е вярна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай