Професия "шаран" точи социалните в Европа

Регистрирали българи като безработни и им прибирали картите с помощите

Професия "шаран" точи социалните в Европа | StandartNews.com

Шумен. Българи въртят цели мрежи за източване на социални помощи от Европа. Криминалисти задържаха двама мъже на 38 и 41 години, които работели независимо един от друг. Схемата им на измама била една и съща. Зарибявали най-често "шарани" от шуменски села с обещание да ги уредят на работа в чужбина. Пътните разходи поемал "работодателят".

При пристигането на място оплетените в престъпната мрежа се регистрирали адресно, подавали молби за социални помощи и след известен период от време получавали банкови карти, с които да теглят определените средства за помощи. Тогава "работодателите" вземали картите, давали на жертвите си между 300 и 500 евро и ги връщали в България, като запазвали документите за себе си. По този начин "предприемачите" продължавали да теглят от чуждите пари. По първоначални данни само от картите на трима души единият участник в престъпната схема е успял да изтегли близо 19 000 евро.

При претърсване в домовете на задържаните са открити 22 банкови карти, списъци с имена, срещу които са изписани четири цифрени числа, най-вероятно PIN-кодове на картите.

Разследването на служителите от секторите за противодействие на икономическата  и криминална престъпност стартирало след подадени жалби на пострадали. Хората обяснили, че са им източени банковите сметки.

В хода на разследването са разпитани над десет свидетели, част от които и пред съдия. Работата по документиране на случая продължава. Започнато е досъдебно производство. Двамата шуменци са задържани за срок до 24 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай