Посредник в телефонна измама предаде парите в полицията

Посредник в телефонна измама предаде парите в полицията | StandartNews.com

Благоевград. Гузна съвест накара посредник в телефонна измама да предаде парите в полицията, а не на извършителя на престъплението.

В неделя около 12:30 часа в резултат на бързата намеса на полицейски служители на Първо РУП-Благоевград е предотвратен опит за измама на 84-годишен мъж от града. Чрез телефонно обаждане непознат за него мъж се представил за роднина и му поискал пари. Пенсионерът приготвил 600 лв. и ги дал на появилия се посредник.

Съвестта на последния обаче се „събудила" и той предал банкнотите в Първо РУП-Благоевград, а не на този, който го изпратил да вземе сумата от наивния старец. Парите са върнати на възрастния благоевградчанин.

Този късмет обаче нямала 22-годишна жена от Благоевград. Тя е въведена в заблуждение чрез телефонно обаждане, в което й е съобщено, че е спечелила сумата от 2480 лв. от лотария на мобилен оператор. Измамената благоевградчанка е закупила и продиктувала по телефона на непознато за нея лице номерата на ваучери за мобилен оператор на стойност около 280 лв.

По двата случая са образувани заявителски материали. Заради продължаващите опити за телефонни измами ОД на МВР-Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми. За предотвратяване на подобни престъпления е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и да позвънят на тел. 112.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай