Полицаи ще гонят нарушители за акт

Мобилните камери остават, но фишовете им не важат

Полицаи ще гонят нарушители за акт | StandartNews.com

Полицаите вече ще гонят всеки нарушител на скоростта по пътя, за да му връчат акта. Досега те само чакаха в патрулките, а мобилната камера пращаше информацията за електронен фиш. Мобилните камери по улиците остават средство за контрол. Електронните фишове от тях обаче вече са в историята, стана ясно от думите на експерта по пътна безопасност Алекси Стратиев пред БНР.

 

"Новото тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС), което отхвърли налагането на глоби на шофьорите чрез електронни фишове от мобилни камери, не премахва тези уреди от пътя", обясни бившият шеф на КАТ.
Според съдебно решение на ВАС от края на януари електронните фишове за нарушения на пътя, заснети от мобилните камери на КАТ, вече няма да важат. "Но според съдебното решение, което излезе миналата седмица, след като катаджиите заснемат нарушителите за превишена скорост, те ще трябва да ги спират на пътя и да им пишат актове", обясни Стратиев. На този принцип пътните полицаи работеха преди въвеждането на електронния фиш през 2011 г. Очаква се решението на ВАС да бъде публикувано в Държавен вестник и да влезе в сила още тази седмица. До решението на магистратите се стигна след искане на служебния правосъден министър Драгомир Йорданов.

 

Той настоя ВАС да реши дали издадените електронни фишове може да са от мобилни камери, или само от стационарни устройства. Основният мотив на магистратите при решението им беше, че заснемането на нарушението трябва да става, без в него да има присъствие на контролен орган. В момента камерите в коли на КАТ са 154, а стационарните радари - само 24. С тях се издават над 300 000 фиша годишно. При обжалване обаче съдът отменя фишовете от мобилните камери заради присъствието на полицаите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай