Погват катаджиите с ланци

Тайна Viber група разкрива камерите по пътя срещу 500 лв. на месец

Погват катаджиите с ланци | StandartNews.com

Погват катаджиите с ланци в Плевен, които живеят охолно и действията им са на ръба на закона. Това стана ясно от думите на гл. комисар Стефан Банков, директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. Той коментира разкритията на Нова телевизия. Разследване показа тайна Viber група, в която членуват над 150 катаджии от цялата страна. Всички останали 250 души са зяпачи. Те получават възможността да следят къде са камерите на полицията, осигурява им се коридор и взимат такси от 100 до 600 лева от хора, които искат да се движат спокойно по пътищата. Админ на групата бил Данчо Катаджията, но вече я е напуснал. Той бе уволнен дисциплинарно на 15 април.

„Дирекция „Вътрешна сигурност“ знае за тези случаи и работи по тях. Те не са новост за нас. Уведомил съм министъра на вътрешните работи още преди дни. Работим активно и сме обхванали всички случаи, които вашият репортаж касае. Задълбочили сме се и много повече“, заяви гл. комисар Стефан Банков.

„По отношение на въпросния служител, който се вижда в разследването, танцуващ на музика от цигулка - извършили сме проверка на дейността му, както и на тази на съпругата му. Докладвано е на прокуратурата в Плевен и чакаме решение. Смея да твърдя, че има данни за това, че съпругата няма да може да покрие всички доходи, които имат съпоставени с имотното им състояние“, каза още Банков.

Той добави, че МВР е предоставило достатъчно материали на прокуратурата в Плевен и тя ще извърши допълнителна проверка по случая.

 „Ние вече сме потърсили отговорност от служителите. Една такава дисциплинарна процедура обаче изисква време. Обикновено, когато започне, полицаите се разболяват много бързо. А докато те са в болничен, ние не можем да извършим проверката“, обясни Банков. Проверяват се още пет Областни дирекции на МВР за участието им във въпросната Viber група и за това, че са предприели някакви действия.

„Имало е ценоразпис, като срещу 500 лв. месечно хората са можели да се възползват от карта с камерите на територията на страната“, каза Банков. Той не скри разочарованието си от поведението на пазителите на закона. „Нямам думи за поведението с парите. То е прецедент, защото всички знаем, че въпросният Данчо Катаджията вече беше показан. Полицаят е олицетворение на законност и ред… нямам думи“, допълни още Банков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай