Пловдивският лихвар Менду бил богат като Крез

60 луксозни автомобила и 15 недвижими имота в Пловдив за 2 млн. лева има Менду

Пловдивският лихвар Менду бил богат като Крез | StandartNews.com

60 луксозни автомобила и 15 недвижими имота в Пловдив за 2 млн. лева притежава 49-годишният Стефан Асенов-Менду от Пловдив. Той беше арестуван за лихварство, пране на пари, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция.

При акцията  са разпитани общо 60 свидетели. Според прокуратурата хората се страхуват от Асенов и са очаквали, че всеки момент той ще бъде освободен с едно позвъняване. Самият той твърдял, че има контакти с хора от всички държавни институции.

При претърсванията са открити над 100 000 лева и евро, както и килограм и половина златни накити.  През последните 10 години Менду е продал над 200 коли и е сключил 161 ипотечни договора. По всички тези сделки е платил данъци в размер на само 13 000 лева.

„Няма как лица, които не работят, не развиват каквато и да е дейност, не подават каквито и да е данъчни декларации, да притежават автомобили, всеки един от които е на стойност от порядъка на 100 000 лева”, заяви Йордан Рогачев - директор на ОДМВР-Пловдив.

„Над 60 свидетели, по-голямата част от тях твърдят, че се страхуват заради контактите на лицето и позицията, която е заемал в обществото, тъй като постоянно им е осигурявал опека, според тях, или им е обещавал опека от всички държавни институции, за които може да се сетите”, заяви още Рогачев.

„Във вчерашната специализирана полицейска операция бяха иззети 15 автомобила, останалите 45 са обявени за общодържавно издирване, иззето е над 1,5 кг злато, иззети са пари в различна валута в български левове и евро”, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай