Петък,

От TAD хакнали над 500 000 имейла

От: Стандарт -
566
От TAD хакнали над 500 000 имейла
A
A
A
  • Всички служители във фирмата напуснали, търсят с Интерпол собственика Иван Тодоров

Над 500 000 имейла адреса с пароли са открили само за един ден експерти от Специализираната прокуратура в един от иззетите компютри на фирма TAD Group. Това съобщи в Добрич зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Става въпрос за известна българска пощенска платформа, уточни прокурор Гешев, без да конкретизира имена. „Дейността на тази фирма, е меко казано, в противоречие със закона. Най-малкото, отварянето на пощите е нерегламентирана дейност. Имаме основателни съмнения, че дейността на фирмата е целенасочена дейност спрямо държавата, затова и повдигнатото обвинение е за тероризъм чрез извършване на компютърно престъпление“, каза Гешев.

В момента се извършват финансови ревизии както на физическите лица във фирмата, така и на TAD Group като търговско дружество.

На тримата обвиняеми за хакерската атака срещу НАП: Кристиян Бойков, като изпълнител; на собственика Иван Тодоров и на търговския директор Георги Янков – като подбудители, са наложени забрани за напускане на страната.

За Иван Тодоров, който е в Канада, прокурор Гешев обясни, че за тези от обвиняемите, които не бъдат установени, следва опит за призоваване, справки, обявяване за общодържавно издирване, европейска заповед за арест и накрая – издирване с Интерпол.

В момента служители във фирмата няма, тъй като всички са подали молби за напускане. Това по никакъв начин не решава въпроса с евентуалната наказателна отговорност, каза прокурор Гешев. Всеки служител във фирмата от последните 2 години ще бъде разпитан, ще бъде проверяван и ще се направи опит да бъде отворен компютъра му. „Щом специалистите успяха да отворят компютъра на Бойков, нямам притеснения какво ще се събере като информация. Назначени са всички възможни експертизи“, подчерта зам.-главният прокурор Иван Гешев.

 


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com