Орхан гръмнат от упор със самоделка

Орхан гръмнат от упор със самоделка | StandartNews.com

46-годишният Орхан Изиров бе погребан в петък по обяд в мюсюлманското гробище на петричкото село Яворница. Стотици го изпратиха в последния му път. Хора от целия регион минаха през дома на родителите му, за да се поклонят пред тленните му останки. Бизнесменът бе застрелян в сряда привечер с няколко куршума в храстите до пътя край петричкото село Първомай. Криминалисти предполагат, че за покушението е използвана или въздушна пушка, или пистолет самоделка. Убиецът е стрелял почти от упор няколко пъти в жертвата. Фатален се е оказал куршумът, който е уцелил петричанина в лицето. Привикват се на разпит десетки близки и познати на убития. Назначени са няколко експертизи в хода на оперативно-следствените действия. Продължава събирането на доказателства, лаконични бяха от прокуратурата. Все още няма яснота за мотива за кървавото престъпление, работи се по всички възможни версии.

Не са открити гилзи на мястото на екзекуцията. Килърът ги е събрал, за да не остави следи след себе си. Проблем за разследващите е оскъдната информация, която имат приближените на Изиров за начина му на живот. Знае се, че негов служител и двама близки са го видели за последно жив, те също са разпитани. Той нямал навика да споделя много неща за себе си. Не се доверявал на никого. Иззети са мобилните му телефони, за да се засекат последните разговори, които е провел, а после е станал мишена на килъра по пътя между селата Първомай и Кавракирово. "Много вероятно е точно тези разговори по телефона да ни дадат насоки към евентуалния извършител на престъплението", признаха криминалисти. Най-вероятно жертвата и убиецът са се познавали, тъй като на мястото на екзекуцията са намерени фасове.

Орхан живеел на улица "Дунав" 11 в Петрич със съпругата си, която е учител по физика в петричка гимназия, и голямата си дъщеря. Основният му бизнес обаче бил в село Яворница, където живеят родителите му и където стопанисвал къща за гости с 4 стаи и барче. Помагали му сестра му, майка му и баща му. "Цялото село сме в шок. Никога не сме чули за скандали, свързани с Орхан, нито пък за заплахи към него. Не знам да е идвала полиция по какъвто и да е повод в имота му. Всички Изирови са интелигентни и работливи. Майка му и баща му бяха учители тук. Двамата са съкрушени от загубата на сина си. Никой не заслужава такава смърт. Орхан бе земен човек, помагаше на болни, на бедни, на кметството. Не е парадирал, че изкарва и разполага с повече пари. Нямаме обяснение защо го убиха", твърди кметът на село Яворница Стефан Вангелов.

Основна версия на разследващите е, че бизнесменът е "поръчан" заради наркотици и битка за разпределение на наркопазара в региона. Не е тайна, че през юли 2013 г. е осъден условно за разпространение на два вида наркотични вещества с общо тегло почти 300 грама. Общата стойност на дрогата е била малко над 14 000 лева. Тогава Окръжен съд - Благоевград одобрява постигнатото споразумение между Изиров и прокуратурата и го осъжда на 1 година и 11 месеца затвор с 4-годишен изпитателен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай