ОБЗОР: Спипаха баща и син с дрога за 13 млн.

ОБЗОР: Спипаха баща и син с дрога за 13 млн. | StandartNews.com

Барети с бинокли видели как мулетата крият хероина в храстите

Баща и син от Свиленград пробваха да надхитрят органите на реда и да скрият в храсталаците край българо-турската граница хeроин за близо 13,5 млн. лв. Примката около тях обаче се затегнала при спецакция на МВР, ДАНС и Гранична полиция и освен висококачествената стока бяха разкрити и наркомулетата родственици. Барети и спецагенти са следили мулетата от доста време. В последните дни са видели с помощта на термокамери и бинокли къде бандитите крият дрогата. При следенето полицаите са видели и калашници, както и друго оръжие.

112-те килограма дрога са намерени на 11 ноември по обяд, разпределени в 190 пакета, в чували, закопани под храстите на силно пресечена местност в района на свиленградското село Щит, съобщи окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.
60-годишният Сребрю Сребрев и 32-годишният Михаил Сребрев са задържани за 72 часа във вторник срещу сряда.
При последвало претърсване на апартаменти на роднини в Свиленград са открити 9-мм револвер с 10 патрона за него и над 200 броя ловни патрони, както и десетина мобилни телефони и сим карти за тях. Мястото, на което наркотикът е намерен, е на около 15-ина метра в българско от "зелената граница", обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който пристигна на място. В близост до мястото, където бе открита дрогата, е и нивата на Сребрю Сребрев. Мъжът е родом от Щит и познава добре района. България е била само транзитен пункт, през който пратката е трябвало да премине по пътя си към Западна Европа.

Дръзката постъпка на Сребрев да закопае чувалите в близост до нивата си в района на прочутата пирамида 309, който е под постоянно видеонаблюдение, е била продиктувана вероятно от спокойствието му, че под прикритието си на земеделец няма да бие толкова на очи.

Бащата е криминално проявен, има излежана присъда за убийство в началото на 90-те години на миналия век. По думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров заловеният хероин е абсолютен рекорд за "зелена граница".

Той посочи, че акцията е резултат от т. нар. интегриран модел под ръководството на Върховната касационна прокуратурата. Лазаров подчерта, че от началото на година до момента при различни акции на българска територия са задържани над 1 т хероин, около половин тон синтетични наркотици, над 100 кг кокаин и над 50 т марихуана и канабис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай