Директорът на НАП с нови разкрития за Nexo

Заседание на временна комисия в НС

Директорът на НАП с нови разкрития за Nexo | StandartNews.com

За последните 3 години са получени 6 сигнала за компании, свързани с "Нексо", а по искане на прокуратурата Националната агенция по приходите проверява и физически лица по казуса.

Това стана ясно по време на заседание на временна комисия в НС, на което бяха изслушани председателят на КФН Бойко Атанасов и директорът на НАП Борис Михайлов, информира "Дир".

"Множество физически лица, без едно, което е починало, са ни дадени за проверка от главния прокурор. Такива проверки се правят в продължение на месеци", коментира Михайлов. Той посочи, че проверки се извършват на 35 юридически лица и на 20 физически.

По думите му криптокомпанията има множество други фирми, но нито една от тях не е регистрирана в България. До момента на Ен Ди Ес ЕООД - дружеството, което е работило в страната, са направени 14 проверки и 4 ревизии.

"Не се е установила незаконна дейност и нямаме никакви данни за тероризъм, няма и констатирани финансирания на партии", уточни още директорът на НАП и поясни, че Сметната палата е предоставила на НАП информация за даренията на физически лица.

"20 000 лева са извършени дарения, но тези дарения са напълно допустими, получили са ги като възнаграждение и всеки, който получи някакво възнаграждение, може да го дари на която си пожелае политическа партия. Във всички случаи НАП не е и не би трябвало да бъде, ако една партия получи дарение ние веднага да проверяваме дарителя, защото представете си, ако започнем да проверяваме дарителите на всички партии, това означава да направим политически натиск върху хората да не правят дарения", коментира Михайлов.

Той добави, че "Нексо" няма неплатени задължения към Агенцията.

От своя страна председателят на Комисията за финансов надзор заяви, че за последните 3 години са получени общо 6 сигнала за фирми, свързани с криптокомпанията. Три от тях са насочени към БНБ, а един към НАП.

Бойко Атанасов отбеляза, че услугите с криптовалути не могат да бъдат регулирани от КФН.

"Нямат характер на финансов инструмент. Те не са признати в Европа и в България като такъв", посочи Атанасов.

По думите на председателя на КФН всички сигнали са подадени от граждани, които не са от страната.

"Дружествата на "Нексо" нямат лиценз с КФН и никога не са били вписвани в регистрите. Освен това не присъстват в списъка на нотифицираните инвестиционни посредници, които имат право да осъществяват дейност на територията на страната", подчерта още Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай