Нова версия: Замесиха любовник в убийството на швейцарския бизнесмен

На този етап информацията за това как е извършено престъплението е противоречива

Нова версия: Замесиха любовник в убийството на швейцарския бизнесмен | StandartNews.com

Продължава разследването на убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге. Мъжът беше намерен мъртъв в дома му във вилното селище „Делта Хил” до Перник.

На този етап информацията за това как е извършено престъплението е противоречива. По информация на Нова телевизия е задържан 57-годишен мъж. Появи се версия, че той е бил в интимни отношения със съпругата на Ланге - Елизабет и е работил в хлебопекарната на семейството в "Делта Хил".

От МВР обявиха, че тялото на мъжа е било преместено, а дрехите му – сменени и че има заподозрян кръг от хора за убийството. От държавното обвинение обаче отрекоха да имат доказателства за тези твърдения.

Шест души са разпитани като свидетели, очертан е кръг от заподозрени, но липсват достатъчно доказателства в подкрепа на някоя от трите основни версии - неуредени сметки, отмъщение на съдружници или семейна драма, съобщава “Труд”.

Удо Ланге бе намерен мъртъв в четвъртък вечерта в гаража на луксозната му къща в баровското вилно селище “Делта хил” до пернишкото село Кладница. Преди това през деня той е бил на работа в предприятието за силиконови изделия в Божурище на фирма “Лим техникс”, в която е съдружник. За смъртта му съобщила съпругата му Елизабет в 20,30 ч.

При първоначалния оглед на мястото не били открити следи от насилие. При аутопсията обаче съдебните лекари установили, че причина за смъртта е рана в белия дроб, нанесена чрез пробождане с дълго шило откъм шията. Имал е едно счупено и едно спукано ребро, най-вероятно от силни удари или притискане.

В събота служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви сензационно, че “има данни да са сменяни дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството”. Съобщено бе по-късно и че има задържан по случая. Вчера тези твърдения не бяха потвърдени нито от наблюдаващия прокурор Аделина Алексиева от Окръжна прокуратура-Перник, нито от шефа на местната полиция комисар Павел Млеканов.

“Няма доказателства за първичната версия, че трупът е преместен и преобличан след настъпването на гибелта. Тялото е открито на пода в гаража, а не в автомобил”, уточни Албена Стоилова, говорител на пернишката окръжна прокуратура. И добави, че са назначени ДНК и съдебно-медицинска експертизи и се работи по всички версии, като не се придава тежест на нито една от тях.

Жертвата Удо Ланге е живял в България от 2007 г. и имал изключително успешен бизнес със силиконови изделия. През 2017 г. продава предприятието си в Перник на голям шведски концерн. Криминалисти проверяват какви бизнес начинания е предприел Ланге в последните 5 години, давал ли е заеми, влагал ли е от получените пари в нови предприятия, имал ли е нови съдружници.

От изясняването на тези въпроси ще се разбере дали бизнесменът е имал спорове и конфликти с длъжници. Не се изключва и да е станал жертва на бивши съдружници или на някакви конфликти в семейството. Проверяват се и фирмите на свързани лица, в това число и на съпругата му Елизабет, която е едноличен собственик на реномираната пекарна “Хлебарят “Житко”, отворила врати през 2019 на столичния булевард “Витоша”.

Синът му блъсна и уби пешеходец

Синът на убития край Перник бизнесмен Удо Ланге блъснал и убил пешеходец на столичния бул. “Пушкин”. Синът пристигнал по спешност от Швейцария ден, след като беше открит трупът на баща му. Втората трагедия се разиграла около 21.30 ч. в петък. Загиналият 62-годишен мъж пресичал неправилно до автобусната спирка в района на ул. “Никола Петков” и “Александър Пушкин”. Той не използвал намиращата се на 20 метра пешеходна пътека и внезапно изскочил пред “Шкода”-та на чужденеца, който не успял да спре. На мястото веднага пристигнала линейка, но въпреки усилията на лекарите, пешеходецът починал.

“Загиналият е работник от чистотата. Спрели са с камионче на спирката на 111 в посока “Младост” и са отишли да си купят кафе от павилиона на кръстовището. На връщане, докато пресича, кола, идваща от “Горнобански път”, го помита. Жалко за човека, нека почива в мир. Жалко и за шофьора на синята “Шкода”. Седеше и плачеше”, разказа Далила Пейчева, очевидец на инцидента. Швейцарецът е бил задържан за 24 часа, но е пуснат под гаранция от 1000 лв. Автомобилът му е откаран на паркинга пред СДВР за оглед.

“Става въпрос за престъпление по непредпазливост. Вероятно човекът не е бил в кондиция”, коментира Албена Стоилова, говорител на Окръжна прокуратура Перник. Във Фейсбук свидетели на трагедията съжаляваха шофьора, който не стига, че е загубил баща си, но и ще бъде съден заради някого, който не е спазвал правилата на пътя.

Бизнесът на Удо Ланге 

68-годишният Удо Ланге започва кариерата си във фирмата “Гео и основатели” към швейцарския концерн “Силкотех” АГ през 1984 г. и работи в нея до 2001 година. От 2002 г. фирмата се преименува само “Гео” и чрез нея през 2007 г. Ланге регистрира у нас “Силкотех България” със седалище в Перник, която престава да съществува през 2015 г. Тогава за около 2 години той и съпругата му - българката Елизабет Любомирова-Ланге, стават съдружници в шведската фирма “Трелеборг Сийлинг Сълюшънс Силкотех България”, която в началото на 2017 г. придобива напълно предприятието в Перник и изгражда нова производствена база за 4 млн. евро, която е открита през 2019 г.

Фирмата произвежда всякакви уплътнения от силикон.

Пернишката фирма произвежда всевъзможни изделия от “шприцован” силикон - уплътнения и части за ВиК, автомобили и много други. Произвежда и медицински изделия, включително чрез технологии, популярни като 3D принтиране. Една от най-големите сделки на предприятието е с швейцарския концерн “Нестле” за производството на цедки и уплътнители за популярните кафе машини “Долче Густо”.

След сделката в Перник обаче Удо Ланге не излиза напълно от бизнеса със силиконови изделия. Той остава съсобственик с 50% от дяловете във фирма “Лим техникс” ООД, основана през 2017 г. също в България с адрес кв. “Божурище”. Другата половина от дяловете се държи от Фабиан Ланге, родственик на Удо, с когото работят съвместно от 2007 г. Фабиан Ланге е и управител на “Лим техникс” и фирмата има 23-ма души персонал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай