Николай Банев излиза на свобода. Кого е заплашвал

Той нямал и 200 лева да плати

Николай Банев излиза на свобода. Кого е заплашвал | StandartNews.com

Апелативният спецсъд пуска бизнесмена Николай Банев под гаранция от 500 000 лв. Определението, с което втората инстанция увеличава размерът на гаранцията на Банев от 200 хил. лв. на половин милион, е окончателно. То е от 23 ноември, уточнява сайтът "Лекс".

Банев беше задържан повече от две години и половина, след като беше арестуван през октомври 2018 г. През май т.г. съдът промени мярката му на домашен арест, а през октомври той и съпругата му Евгения осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), включително заради дългия арест.

В мотивите си съдът в Страсбург отбеляза, че продължителността на задържането, включително и домашният арест, е тревожна.

Така се стигна до ново определение на спецсъда, който веднъж вече беше определил гаранция от 1 млн. лева на Банев, но втората инстанция я отмени. В края на октомври, вече и след решението на ЕСПЧ, спецсъдът отново определи гаранция на Банев, но от 200 000 лева.

Прокуратурата обаче протестира срещу пускането на Банев срещу 200 000 лв. и настояваше той да остане под домашен арест, защото е заплашвал свидетелка по делото. Самият Банев пледира, че не може да плати и 200 лв. гаранция, тъй като имуществото му е блокирано

От съдебния акт се разбира и за твърденията на свидетелката, че Банев я е предупредил да внимава какви показания дава. М. Николова е подала жалба в Специализираната прокуратура, като е обяснила, че на 2 октомври около 18 ч. Банев ѝ се обадил по телефона, а тя приела обаждането като заплаха за живота си, защото го познавала като безскрупулен.

"Свидетелят се опитал да обясни, че пред съда ще трябва да говори само истината, но подсъдимият ѝ заявил, че "нали знаеш, колелото се върти и сега вече не съм затворен", разкрива съдът съдържанието на жалбата на свидетелката.

В отговор на възражението на Банев, че не може да плати гаранцията, съдебният състав посочва, че множеството му офшорни фирми вероятно имат достатъчно активи и може да се предположи, че по сметките им има достатъчно пари, които не са запорирани от антикорупционната комисия

. "Следва да се отбележи, че гаранцията може да бъде внесена и от друго лице, а не само от подсъдимия", напомня в заключение съдът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай