Нигерийските принцове пак са тук, мамят с телефони

Гражданите да не отговорят на непознати повиквания от номера, започващи с код 00223

Нигерийските принцове пак са тук, мамят с телефони | StandartNews.com

Органите на реда у нас предупредиха за нова телефонна измама, която може да доведе до плащането на солени сметки по-късно. Схемите са от нов тип, но напомнят за проявите на т.нар. "нигерийски принцове" от 1990-те години.

Полицията в Пазарджик призова гражданите да не отговорят на непознати телефонни повиквания от номера, започващи с код 00 223, предаде БНР. Кодът е на африканската държава Мали.

Целта на измамниците, според униформените, е да поддържат дълъг телефонен разговор, което би натрупало големи сметки на българските абонати.

"Това е някаква опция за печелене на средства от хора, които се обаждат от много далече, извън територията на Република България, по всяка вероятност от страни от Африка. Дори и на директора на Областната дирекция на МВР в Пазарджик имаше две подобни кликвания, на служебния му телефон. Тоест тези хора не подбират на чий телефон звънят, обикновено мобилен, и очакват връщане на обаждането, като по този начин човекът рискува да натрупа много висока сметка за мобилния си телефон, тъй като това са страни, които са извън ЕС и там тарифирането на минута е много по-голямо, в пъти над нормално допустимото. Призоваваме гражданите, когато получават подобни обаждания от непознати номера, особено с телефонни кодове, които са извън рамките на Европейския съюз, да не връщат обаждания. Апелираме затова да бъдат внимателни", каза говорителят на полицията в Пазарджик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай