Надзиратели: Пропуски са причина за бягствата

Надзиратели: Пропуски са причина за бягствата | StandartNews.com

Пловдив. Пропуските в системата, които са натрупани от години, са причина за инцидентите с избягали затворници. Около това становище се обедини управителният съвет на синдиката на служителите от затворите, който се събра на съвещание в Пловдив.

Сериозно сме обезпокоени от случилото се. Затова решихме, че трябва да обсъдим незабавно ситуацията, каза Иван Петров, който е председател на управителния съвет на синдиката. По думите му липсата на достатъчно надзиратели в затворите е причина за бягствата.

Само в пловдивския затвор например, недостигът бил за около 12-15 охранители. "Не изключвам да има замесен надзирател или друг служител на затвора, участник в корупционна схема, но не приемам вината да се хвърля върху всички надзиратели", каза Петров. По думите му за трите бягства ще има наказани служители от системата по вертикала от горе до долу.

Все още обаче тече вътрешна проверка и тя ще установи точно как са избягали лишените от свобода, коментира Петров. Съобщи още, че в началото на следващата седмица синдикатът на служителите от затворите ще поиска среща с правосъдния министър Зинаида Златанова и ресорния зам.-министър за решаване на проблемите с недостатъчния охранителен състав и липсата на адекватно финансиране на местата за лишени от свобода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай