МВР няма вина за изчезването на турчина, убил мотористите

МВР няма вина за изчезването на турчина, убил мотористите | StandartNews.com

Вината за изчезването на турския гражданин, убил мотористи на пътя, не е на МВР. Това заяви в Сливен главният секретар на силовото министерство Георги Костов. Той припомни, че мярката на турския гражданин е била "домашен арест", при който задълженията на МВР са свързани с дейности, удостоверяващи единствено, че лицето е на посочения адрес, но не и с денонощната му охрана.

"Домашният арест не е мярка задържане под стража, която се изпълнява в дома на лицето. Домашният арест е мярка за неотклонение. По закон полицейският инспектор има функции да проверява лицето дали е там, но няма задължение да има пост и да охранява лицето. Тогава по- добре то да си стои в следствения арест. А представяте ли си за какви средства става въпрос. Ако на всеки един с мярка домашен арест му сложим 24- часова охрана. Това са 3 смени по 8 часа. 3 надници трябва да има", заяви Костов.

По думите му в рамките на няколко часа след като се е отклонил, служителите са установили това, че той не спазва наложената му мярка за неотклонение. "Веднага са сезирали писмено съответния съд. След като съдът променя мярката, МВР започва веднага издирване на лицето. Това е нормативната база, по която ние работим. И тъй като има постоянно пребиваване в ЕС, ние като част от ЕС спазваме европейското законодателство", обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай