Мними прокурори опитаха да измамят чужденец (ОБЗОР)

Мними прокурори опитаха да  измамят чужденец (ОБЗОР) | StandartNews.com

Обещавали му да отърват негов роднина по дело за убийство

Двамата мошеници задържани след ръкопашен бой с отряда "Кобра", ченге с потрошено коляно

Трима изпечени измамници се опитаха да вземат общо 70 000 лв. от чужденец, за да "оправят дело" на двама негови роднини, разследвани за убийство. Те се представили с имената на реално съществуващи обвинители от Софийска градска прокуратура. В крайна сметка двама от мошениците бяха заловени след голям екшън пред смаяните погледи на посетителите на столичен мол. Цялата сага около залавянето на бандитите бе огласена на брифинг в ДАНС вчера.

"Изнудвачите са искали подкуп, представяйки се за прокурори от Софийската градска прокуратура. Те са искали подкуп от родственик на задържани лица. Представяли са се с имена, каквито притежават действителни прокурори", обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Бандитите се снабдили с копия на документи по делото, които представили на чужденеца, за да звучат по-достоверно. Те искали парите на три транша. След като дал 55 000 лв., чужденецът се усетил, че нещо не е наред, и в петък сигнализирал МВР. Понеже престъплението се извършвало от прокурори, случаят бил предаден в ДАНС, където се разследва корупция сред магистратите и високите етажи на властта. В рамките на 72 часа бандитите сменили на 10 пъти мястото, където трябвало да бъде предаден последният транш от 15 000 лв., заяви шефът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в ДАНС Румен Ганев.
Накрая бандитите

заявили, че искат парите в мол "София"

на бул. "Стамболийски" в 13 часа. В момента на предаването на банкнотите на мястото дошли и ченгета от специалния отряд "Кобра" в СДВР. На срещата били двама от измамниците. Те не били въоръжени, но вместо да се предадат, започнали ръкопашен бой с полицаите. В схватката успели да счупят капачката на коляното на един от униформените. Пострадалото ченге е настанено в болница.

Цялата история започнала преди 20 дни, като бандитите трябвало да убеждават недоверчивия чужденец, че могат да се оправят с "прогнилата българска съдебна система".

"Изнудвачите работели от името на известни прокурори. Използвали са обществените нагласи, че всичко в съдебната система се решава по "втория" начин", коментира прокурорът по разследването Стоил Тойчев. Бандитите обличали костюми, правели се на мастити прокурори и

се срещали в лъскави заведения с роднината

на разследваните за убийство поне 6 пъти, твърдят източници от прокуратурата. Бандитите похдърляли в пространството имената на известни хора от съдебната гилдия, така, че да убедят чужденеца, че зад тях стоят мощни фактори, които на секундата след получаване на парите ще прекратят делото срещу двамата обвиняеми.

Цялата операция по измамата била подготвена от трима души. Последният от триото все още се издирва от МВР. Измамниците ще бъдат обвинени и за щетите, които е претърпяла съдебната система, понеже двамата се представяли за истински прокурори, съобщиха от ДАНС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай