Местан застава на съд на 15 септември

Бащата на загиналото момиченце също ще отговаря за съпричастност

Местан застава на съд на 15 септември | StandartNews.com

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан ще застане пред Окръжния съд в Кърджали на 15 септември, за да отговаря за смъртта на 6-месечното бебе Еджрин Ахмед при катастрофата на пътя за ГКПП "Маказа" през април 2019 г., съобщиха от съда.

Инцидентът, при който колата, управлявана от бащата на загиналото момиченце, се удари с лекия автомобил на лидера на ДОСТ, стана при разклона за момчилградското село Загорско на 14 април м.г.

6-месечната Еджрин загина на място, а родителите и по-голямото й братче бяха транспортирани в болница. Няколко часа след инцидента Лютви Местан беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт при непредпазливост.

По-късно обаче обвинение бе повдигнато и срещу бащата Юсеин Ахмед, който ще застане пред магистратите като съпричинител на катастрофата. Той е обвинен за това, че при управление на БМВ 318, е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан, е извършил катастрофа.

Младият мъж не се движел възможно най-вдясно в платното, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато възникнала опасност за движението

Също така не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетния пътник в автомобила му, като не му поставил обезопасителните колани на детското столче, което не било монтирана с триточков колан за задната седалка. Така, по непредпазливост, той е причинил смъртта детето си.

Материалите по процеса са над 1200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22-ма души, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата автомобила, които се намират на съхранение в база на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай