Майката на Петко се скри в църква

Децата от Лясковец искат училището им да носи името на загиналия командос

Майката на Петко се скри в църква | StandartNews.com

Велико Търново. Съдии дойдоха в реанимацията на великотърновската болница "Д-р Ст. Черкезов", където е настанен стрелецът от Лясковец Петко Савов Петков. 53-годишният мъж бе опериран заради огнестрелните рани от престрелката в дома му, при която загина баретата Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени.


Магистратите от Великотърновския окръжен съд решиха да наложат на Петко мярка "задържане под стража" след половинчасово заседание в болничната стая. През цялото време съдиите бяха охранявани от полицаи с бронежилетки. Говорителят на Окръжната прокуратура в старата столица - Катя Лещакова, каза, че Савов е разпитан и "с него са проведени процесуални-следствени действия, съобразени със здравословното му състояние, което е стабилно". Тя не пожела да коментира какво е казал обвиняемият по време на разпитите, нито дали ще обжалва наложената му мярка в позволения от закона тридневен срок. Петков през цялото време на заседанието е бил на системи. Той все още не може да става от леглото. Поискал е да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение и е казал, че осъзнава в какво е обвинен. Адвокатът му Димитър Димитров най-вероятно ще обжалва решението. Ако това стане, делото ще се гледа в петък от Апелативния съд. Това най-вероятно отново ще стане в болничната стая, тъй като на този етап състоянието му не позволява да бъде транспортиран в затворническа болница.


Децата от училище "Максим Райкович" в Лясковец пък поискаха школото им вече да носи името на загиналата барета Емил Шарков. Това съобщи директорът на училището Николай Кожухаров. "В града вече е спокойно, училището работи, децата са в клас", обясни той. В близките дни предстои класните ръководители да проведат беседи, за да успокоят учениците. В часовете ще влезе и училищният психолог, който ще напътства децата как да преодолеят стреса от станалото.
Учениците са виждали Петко Савов да излиза от къщата през последните 4 години, но намирали оградата на игрището, граничеща с неговият имот, намазана с грес и барикадирана с клони и ламарини. Те обаче са ставали свидетели на неговите заплахи.


В същото време стана ясно, че майката на Петко е намерила подслон в приюта на евангелска църква. Става въпрос за храма на пастор Христо Благинов в Горна Оряховица. Той нашумя с печалбата си от тотото, която вложи в църквата и приюта към нея.


Бабата била докарана от полицейски патрул, след като е била освободена от ареста в събота. През сълзи казала, че е изтощена и много й е мъчно за сина й и че съжалява за всичко, което се е случило. В приюта тя получила храна, легло, изкъпала се, изпрали й дрехите и през нощта почти не спала, а плакала. На разсъмване жената отново излязла, след като била отведена от полицаи. "Надупчиха къщата, направиха я на сирене. Цял живот сме я строили с мъжа ми, а те я направиха на решето, като започнаха да стрелят. Искам да спя в стаята си и няма да изляза оттам, върнете ме в къщата", заявила Стефанка. В понеделник вечерта няколко часа е прекарала в дома си сред разнебитените от стрелбата стени и стъкла и тайно отново била върната в приюта, където хапнала и веднага заспала. Бабата казала, че е притеснена и не иска да се среща с каквито и да било хора, но полицаите тайно са й уредили среща със сина й във великотърновската болница.

Депутати препитват Лазаров в сряда

ГЕРБ поиска оставката на главния секретар

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров попадна под кръстосан огън заради случая "Лясковец". В сряда той ще бъде изслушан от вътрешната парламентарна комисия за организацията на акцията, при която загина командосът Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени. "Само в парламента е мястото, където може да се проведе дебатът както за действията, така и за бездействието на МВР по случая с обезвреждането на въоръженото и обществено опасно лице в Лясковец", заяви Лазаров. Повод за изказването му беше искането на ГЕРБ за оставката му. "Роднините на загиналия Емил Шарков, ранените барети, както и цялото общество трябва да знаят пълната истина за станалото преди и по време на тази трагедия", каза още главният секретар. От ГЕРБ поискаха оставката на Лазаров, тъй като според бившия вътрешен министър Цветан Цветанов главният секретар носи персонална отговорност за акцията. Депутатите на Бойко Борисов ще настояват и за създаване на временна комисия, която да разследва случая "Лясковец".


Друг бивш вътрешен министър - Румен Петков, също отправи сериозни критики към начина, по който е организирана операцията. Пред Би Ти Ви той заяви, че това е трябвало да бъде PR акция на МВР и затова са повикани предварително тв камери. "По информация на служители имаме седем ранени, а не трима. Тоест, имаме един убит и шестима късметлии", каза още Петков.

Стрелецът от малък си падал по оръжията

Топял съседите за консерви и данъци

"Всичко премина като на филм - гледаш спецчастите с качулки, които се разхождат около цялата сграда", разказа пред Нова ТВ Марина Панайотова, съседка на Петко Савов и свидетел на трагедията. Тя има две деца, които допреди две години са учили в същото училище, по което психарят заплашвал, че ще стреля. "Като се замисля какво е можело да стане с децата, честно ви казвам - настръхвам!", вълнува се майката.


Според съседите на убиеца от Лясковец преди той е бил весел човек, излизал от дома си и често сядал в местните заведения. През последните няколко години обаче поведението му рязко се променило. "Преди беше нормален човек. Виждал съм го, минавал е оттук и съм го поздравявал. След време спря да излиза и изобщо не се виждаше. Само се чуваха виковете му по децата - "Стой! Ще извикам полиция!" Но беше интелигентен човек", разказва Пейчо Пейчев, съсед на Петко. Жителите на Лясковец споделят още, че преди години е кандидатствал за работа във Френския легион, но кандидатурата му е отхвърлена заради наднормено тегло. Приятел от детските му години пък заяви, че още от малък Савов е имал страст към оръжията и дори се е обучавал сам в хвърляне на нож.


Жоро Комитов, комшия от горния етаж, разказва, че имал вражда с него повече от 10 години. "Проблемите ни са основно от битово естество. Оплаква се, че вдигаме шум, недоволства, когато у нас идват гости. Изпълнен със злоба, той пишеше оплаквания до всички институции", каза пред bTV мъжът. През годините Петко дори е изпращал проверки от НАП в дома на съседа си и го е обвинявал в незаконно производство на консерви и укриване на данъци. "Когато чуеше, че се прибираме вкъщи, се смееше ехидно зад вратата и видимо изпитваше удоволствие от това, че ни създава проблеми", споделя Комитов.


Най-виновната за трагедията е майката на Петко, защото не му обърна внимание и вместо да го лекува, го защитаваше. Това заяви пред Нова ТВ съседката, която живее в апартамента над тях вече четири десетилетия и познава Петко от малък. "Той тормозеше майка си, каквото кажеше, тя трябваше да го изпълнява. Чувала съм, но не съм виждала да я бие", споделя още комшийката. Тя разказва, че Петков все пак е имал приятели и се е събирал с тях да играе карти. "Събираха се тук и играеха постоянно. Но когато Петко не можеше да победи, започваше да вика, да ги псува и да ги гони. Цялото стълбище кънтеше", разказва съседката.

Три ведомства мислят промени заради драмата

Експерти от три министерства ще нищят какви промени могат да се направят в законодателството, за да се пресекат инциденти като този в Лясковец. Лично премиерът Пламен Орешарски предложи на оперативно заседание на кабинета създаването на такава комисия. Очаква се правителството да даде срок от две седмици на експертите, които да изготвят доклад с евентуалните мерки. Експертите ще са от служба КОС към МВР, здравното и социалното ведомство. Идеята на властта беше разрешителното за притежание на оръжие да се подновява след психотест на всеки три години, а не както в момента - на пет. Тази идея лансира зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов след семинара на червените депутати и министрите в Боровец.


Проверка на "Стандарт" установи, че нашето законодателство е едно от най-строгите в ЕС по отношение на режима по издаването на разрешително за оръжие. Проблемът според експерти идвал от факта, че нямаме единен регистър за хората с психически проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай