Мащабна наркоакция на АМ "Тракия". Първи разкрития

Какво се случи

Мащабна наркоакция на АМ "Тракия". Първи разкрития | StandartNews.com

ДАНС, ГДБОП, МВР-Пловдив, Окръжна прокуратура Пловдив проведе акция, в рамките на която са задържани снощи 130 килограма марихуана, която е била претоварена. Наркотикът е задържан до Пловдив, съобщиха на брифинг от полицията и прокуратурата. 

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на двама души, единият е северно-македонски гражданин на 47 години. Другият е български гражданин на 43 години. Продължава работата по делото за установяване на съпричастност и на други лица към това деяние. 

Наказанията затова престъпление са доста високи - от до 15 години и глоби в размер на 20 до 100 хиляди лева. Обвиненията касаят високо рискови наркотични вещества в особено големи размери. За северномакедонския гражданин говорим и за рецидив, посочи Галина Андреева от окръжната прокуратура в Пловдив.. 

"На 14 февруари в ДАНС постъпи сигнал на предстоящо транспортиране на неустановен вид наркотични вещества, които ще бъдат прекарани от Западна Европа за Турция. След установяване на МСП, с което ще бъдат транспортирани наркотици, Георги Чергов и колегите от ГДБОП създадоха доста бърза организация по отношение на залавянето на МСП-то", заявиха от ДАНС, предаде "Блиц". 

"Искам да благодаря на другите институции. Това е един чудесен пример за добро институционално взаимодействие, в което в кратко време бе направена организация за успешното реализиране на получената оперативна информация.

Всеки един от пакетите тежи около килограм и малко. В хода на проверката шофьора на автомобила, гражданин на Северна Македония, е казал, че превозва обувки, а на по-късен е оказал съдействие и е казал, че не знае какво превозва с автомобила. След установяването на наличието на наркотичните вещества е започнато разследване и на територията на София. 

Претърсен е товарен автомобил, от който е претоварена стоката. В Пловдив е задържано едно лице, претърсен е адресът му. В товарния автомобил не са установени наркотични вещества, иззети са други предмети. Анализът сочи, че лицата са част от канал за трафик на наркотици по направление република Турция", каза директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Георги Чергов. 

Към момента разследането продължав,а разпитвта се свидетели, търсят се други съпричастни лица кънм престъплението. В момента не е удачно да се предостави повече информация, за да не попречи на раследването. 

За гражданина на Северна Македония е известно, че през 2017 година е задържан на ГКПП "Златарево" и е осъждан . Присъдата е в рамките на 4 години, като през 2019 година е предсрочно освободен. Към момента му е изтекъл срока на предсрочното освобождаване. 

За българския гражданин няма данни за криминални прояви. Роден във враца, живее в София. 

Цената на наркотичното вещество не е ясна, но в момента в Турция този наркотик се продава най-скъпо. Може би това е и причината за транспортирането.

Колата и тира са с българска регистрация. Колата е била Пежо Партнер. Автомобилът е собственост на фирма на български гражданин. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай