КПКОНПИ взе на прицел бившия шеф на НЕК

Причината е взимане на бонуси

КПКОНПИ взе на прицел бившия шеф на НЕК | StandartNews.com

Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси на трима, заемащи висши публични длъжности, съобщиха от Антикорупционната комисия.

От Комисията откриха конфликт на интереси при изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, досегашния ректор на Университета за хранителни технологии в Пловдив и бившия директор на РИОСВ Шумен Цветомира Дончева.

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев и член на СД на БЕХ ЕАД е в конфликт на интереси за това, че е гласувал приемането на годишен финансов отчет за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на НЕК ЕАД за изпълнение на бизнес-програмата на дружеството, пишат от Антикорупционната комисия. 

При одобряване на отчетите биха могли да бъдат изплащани бонуси на членовете на НЕК ЕАД. Така Илиев е предоставил на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК ЕАД, мотивират се хората на Сотир Цацаров, който сега е председател на Антикорупционната комисия.

Бившият директор на РИОСВ - Шумен Цветомира Дончева била в конфликт на интереси за това, че е така е утвърдила изисквания за конкурс за "директор на РИОСВ", че тя самата да отговаря на условията.

На днешното заседание КПКОНПИ образува производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на лица по смисъла на чл. 6 ал. 1 ЗПКОНПИ, както следва:

Кмет на Община Ковачевци - по сигнал, че свързани с кмета лица ползват общински имоти, с част от които са участвали пред Държавен фонд „Земеделие“ и са им изплатени субсидии. В хода на производството ще бъдат проверени данни и за това, че кметът ръководи търговските дружества на майка си, като използва ресурси на общината. Проверка ще бъде извършена и за твърденията, че кметът използва суми, отделени за снегопочистването в общината, за предоставяне на бонуси на служители по негова преценка.

Председател на Общинския съвет – Ковачевци, по сигнал, че негови роднини ползват общински имоти за получаване на субсидии от Държавен фонд „Земеделие“;

Председател на Общински съвет – Мирково по сигнал, че е предложил на Общинския съвет да гласува месечно възнаграждение на кмета на общината, което да е процентно съотношение (73%) от възнаграждението на министър, както и свое възнаграждение като председател на Общинския съвет;

Двама общински съветници от Общински съвет - Асеновград – по сигнал, че единият участва в управлението на спортни клубове, финансирани от общината, и е гласувал „за“ тези субсидии, а вторият – за това, че е гласувал месечното възнаграждение на баща си, който е кметски наместник в населено място в същата община;

Директорът на РЗОК – София, по сигнал за това, че съпругът й работи на същото място и е назначен като неин подчинен служител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай