Клошар разнася радиация в София

Задигнал опасен уред от строеж

Клошар разнася радиация в София | StandartNews.com

София. Опасен уред, който съдържа радиоактивен елемент, е бил откраднат от строеж в столицата. Крадецът най-вероятно е клошар, който не подозира за риска. Устройството е отмъкнато от столичната улица "Коста Лулчев" около 15.00 часа в понеделник, съобщиха от МВР.

Става въпрос за гама-дефектоскоп, в който има радиоактивен елемент с активност 10 Кюри. Уредът е с изцяло метален корпус, сребрист на цвят, с оловна защита и вграден радиоактивен източник, Г-образна дръжка и размери 25/10 см, тежи 5 килограма.

Експерти предупреждават, че ако бъде разкапсулован, съществува риск от радиоактивно облъчване на околните. Уредът не е опасен, ако не се разреже и не се наруши целостта му. Възможно е крадците на уреда да са го взели, за да го предадат за скрап.

В промишлеността гама-дефектоскопът служи за направа на рентгенови снимки и за контролиране на качеството на изделията от метали. Основно с него се проверяват заварки. В случая той е служел за проверка на заварките на новите тръби на "Топлофикация" в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай