Кървавата Ваня имала три срещи с килъра

Кървавата Ваня имала  три срещи с килъра | StandartNews.com

Емигриралият й в САЩ баща "завещал" парите на гледачката си Недялка

Кървавата Ваня няма да се върне при кучето в къщата си в Браниполе, а ще остане зад решетките. Обвинената в поръчителство на отвличане на брат си и планиране на шест убийства на родата Иванка Ройдова остава в ареста. 66-годишната жена беше арестувана завчера, след като внедрен полицай разкрил, че тя поръчва убийствата на роднините си заради наследството от 4,5 млн. долара на емигриралия й в САЩ баща. Съдия Силвия Цанкова от Пловдивския окръжен съд реши да остави жената в ареста, тъй като има опасност тя да се укрие или да извърши друго престъпление. "Няма две мнения, ще обжалваме", коментира адвокатът й Йордан Давчев. Ройдова ще оспорва постоянния арест пред Апелативния съд в четвъртък.

Иванка Ройдова е имала три срещи със служител под прикритие. На третата му е дала 3000 лева, за да проучи и подготви отвличането и убийствата на шестима нейни роднини, стана ясно в съда. Втората среща не се е състояла, само е била насрочена, тъй като тя не е успяла да събере необходимата сума. Служителят й е казал, че това е трудна задача, но тя е настоявала, дала е данни какъв автомобил кара племенникът й, посочила е адреса и местоработата на поръчаните хора. Това стана ясно от обвинителната реч на прокурора Иван Спиров по делото. 

На последната среща Кървавата Ваня е дала на служителя под прикритие телефонен номер за комуникация. Джиесемът е бил открит при претърсването в дома й в Браниполе. Пак там е открито и писмо до брат й Стойчо с три сметки, по които са разпределени парите от баща им. Писмото не е стигнало до брата. В него пише, че наследството на Георги Ройдов се предоставя на Недялка Бързакова - жената, която се е грижила за милионера. Прокурорът по делото заяви, че номерата на сметките в това писмо съвпадат с описаните в договора, който Стойчо е трябвало да подпише, преди да бъде убит и да посочи Иванка за своя наследница. "Ройдова

е упорита, мотивирана, хладнокръвна

Споделила е намерението си с непознати за нея хора", каза прокурорът. Той настоя подсъдимата да остане в ареста, защото тя често пътува до САЩ и има опасност да се укрие. "Аз знам точно какво е получил брат ми. Копие от тези документи от фонда има в три екземпляра. Нямам никакво основание да унищожавам брат ми, защото аз не съм наследник на фамилията му", каза Кървавата Ваня, която се яви пред съда с прическа и грим. "Моята цел беше по законен път да взема част от наследството. Ако сме имали спорове с брат ми, те са били заради информация. Аз знам, че само Недялка Бързакова може да прехвърли бенефициента, защото всичко е под неин контрол. Тя има адвокат, който управлява парите, дори брат ми не знае точно колко са. Но само Бързакова може да направи искане към фонда оттам да й пратят формуляр и тя да прехвърли бенефициента. Аз знам какво точно е получил брат ми. Всички документи са в три екземпляра", заяви Ройдова. В последната си дума пред съда тя каза: "Искам да бъда освободена, защото няма никакво основание за задържането ми. Не съм имала дори мисъл, не действие." Адвокат Йордан Давчев обясни, че Иванка и брат й са водели дела в Америка срещу Недялка Бързакова, защото знаят, че наследството отива при нея. По-рано вчера дъщерята на Иванка, Жана, обясни, че борбата на майка й не е била с вуйчо й, а именно с Недялка. Жана също бе задържана заедно със съпруга си. Първоначално са им повдигнали обвинение за съучастие в приготовлението на убийството. По думите на Жана майка й не е планирала подобно престъпление. "Борбата й не беше с вуйчо ми и не знам защо до този момент никой не споменава името на Недялка Бързакова, която беше гледачка на дядо ми, който беше болен от алцхаймер. От гледачка тя се превърна в единствен наследник след неговата смърт на цялото му имущество, което е много над 5 милиона долара", разказа Жана.

Тя се възползва от болестта му

и го накара да подпише документ, в който става единствен наследник на цялото му движимо и недвижимо имущество. Тази жена и до ден днешен управлява наследството на дядо ми. Когато ние разбрахме, започна разговор между майка ми, леля ми и вуйчо ми. Вуйчо ми от своя страна е сключил споразумение с нея и са разпределили завещанието", обясни още Жана. "Майка ми няма мотив, защото тя не може да притежава фондовете, защото те се разпределят от Недялка Бързакова, която дори и след смъртта на вуйчо ми нямаше да ги даде на леля ми и майка ми", поясни тя.

Според адвоката на Иванка Ройдова, тя е платила 3000 лева на агента под прикритие, защото той се е представил за адвокат. Парите са за проучване как Ройдова да получи част от наследството по законен път, каза още Давчев. Според него единствените доказателства по делото са от СРС - разговор със служител под прикритие. Освен това братът Стойчо също е разпитан пред съдия и той твърди, че са имали конфликт с Иванка и не са си говорили, но нищо повече. "Прокуратурата представя Ройдова като типичен български злодей, който иска да избие роднините си. Обвинението е достойно за перото на Ги дьо Мопасан, но едно обвинение не може да се крепи само на СРС-та", каза още адвокат Давчев.

Обвиняемата: Това е недоразумение

Поръчка за убийство на роднините? Това е недоразумение. Така задържаната Иванка Ройдова обяснила пред адвоката си Йордан Давчев защо е арестувана с обвинение за убийството на брат си и фамилията му. Защитникът е категоричен, че Ройдова е убедена, че не е поръчвала убийство и твърди, че няма логика в това. "Дъщеря й и зет й бяха задържани за малко, но както виждате, ги пуснаха. Ройдова е нормална, няма опасност да напусне страната, съдебното й минало е абсолютно чисто и може въобще да не се стигне до мярка", коментира адвокат Йордан Давчев.

Не е убийца, а грижовна дъщеря

Д-р Мария Коларова,
свидетел

Ваня е прекрасна, почтена, работлива, гледа си семейството. Тя не е в състояние да предизвика или да желае убийство, това не е възможно. Дъщеря й Жана ме помоли да свидетелствам. Ваня е най-трудолюбивият човек, когото познавам. Грижи се за дъщеря си Жана, за внучката Габи. Тя се грижеше и за баща си Георги. С брат й Ваня са къща до къща, но не знам какви са им отношенията. Ването често пътуваше до Америка, грижеше се за баща си. Виждала съм го и него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай