Издирваният за взрива във Варна е загинал (ОБНОВЕНА)

Той е една от разпознатите жертви

Издирваният за взрива във Варна е загинал (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Идентифицирани са телата на загиналите при пожара в жилищна сграда във Варна. Едното тяло е на 53-годишна жена, а другото - на издирвания собственик на взривеното жилище, предаде БГНЕС. Днес окръжният прокурор Красимир Конов обяви резултатите от ДНК експертизата, която категорично потвърждава самоличността на загиналите при взрива в квартал "Владислав Варненчик".

Двете тела са открити в два съседни апартамента. Разследващите смятат, че 66-годишният Веселин Панов Димитров е взривил жилището. Той е бивш полицай, уволнен дисциплинарно преди 25 години за корупция. Още се изясняват причините за взрива.

Конов допълни още, че разследващите са разговаряли с близки на Димитров. Установен е човекът, който последен е говорил с него. Неговият приятел, който е от друго населено място, посочил, че Димитров е бил спокоен и дори са правили уговорка за среща в близките дни. Ако се потвърди, а доказателствата сочат в тази посока, че Димитров е произвел взрива, няма как да се говори за случайност, уточни прокурор Конов.

Взривът в апартамента най-вероятно е от типа обемен, чиито характеристики се проявяват при наличие на висока концентрация леснозапалими материали в затворено пространство, обясни още прокурор Красимир Конов. По думите му вече са събрани доказателства, че дни преди инцидента Веселин Димитров, който е обитавал жилището, е купил около 30 литра бензин и 11 литра газ пропан-бутан.

Към момента, според специалистите, няма данни за използване на взривни вещества за причиняване на избухването, допълни прокурор Конов. Той уточни, че е назначена и пожаро-техническа експертиза, която трябва да установи начинът на възпламеняване на запалимите вещества в жилището и дали това е предизвикано умишлено или от късо съединение в инсталацията.

Взривът в блока във "Владислав Варненчик" избухна на 13 януари около 4,30 сутринта. При него загинаха двама души, а 18 пострадаха. Нанесени са щети на 15 от апартаментите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай