Хакери ползват за разплащане новата парична единица bitcoin

Хакери ползват за разплащане новата парична единица bitcoin | StandartNews.com

Добрич. Десетки добруджаци са жертва на най-новото изнудване във високите технологии, разкриха IT специалисти. В навечерието на Коледа и Нова година много хора са пострадали от изнудване във виртуалното пространство.

IT специалисти споделиха, че хакери проникват в компютрите - без значение дали се касае за офис техника или домашен компютър, кодират цялата информация - в това число снимки и дори музиката и филмите, които сте си свалили. Когато това е свършено, жертвата получава на екран съобщение, в което има списък на кодираните файлове и посочен адрес в интернет, на който трябва да бъде платено за разкодирането, като цената варира между 200 и 500 долара, според обема на кодирана информация.

Сред задължителните условия, посочвани от хакерите било и това, че плащането трябва да бъде направено в най-новата виртуална парична единица bitcoin, която на практика била непроследима. Някои от жертвите на новите виртуални измамници дори споделяли, търсейки помощ от лицензирани компютърни фирми в града, че имало и условие - плащането да стане в рамките на 24 часа, тъй като товабило времето на валидност на ключа за разкодиране на файловете иначе те оставали безвъзвратно загубени. Най-често атаките бивали през скайп, фейсбук и електронна поща - на практика трите най-употребявани за комуникация в днешно време средства, казват компютърджиите. Сред жертвите в Добрич имало и фирми, на които била кодирана счетоводна информация. Специалистите съветват да не се отварят получени по имейл файлове от непознати податели, както и да не се посещават непознати сайтове и съмнителни реклами.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай