Голям удар по зехтинената мафия! Изловени са стотици бутилки

Най-вероятно количествата са били внесени от Солун

Голям удар по зехтинената мафия! Изловени са стотици бутилки | StandartNews.com

Няколкостотин бутилки и метални кутии с фалшив зехтин са спрени от продажба в търговски обекти след съвместна проверка на полицията и областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните в Благоевград, предаде БНР.

Най-вероятно количествата са били внесени от Солун, където преди седмица беше разкрит склад, в който българско олио е било смесвано с други добавки и етикетирано като зехтин екстра върджин.

Акцията на полицията и Агенцията по безопасност на храните е проведена в търговски обекти и складове в Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич и в района на ГКПП Кулата. При проверките  са открити сериозни количества  фалшив зехтин, който е бил с етикет, представящ  маслиново олио от най-висок клас, потвърди  областният директор на БАБХ д-р Михаил Бащавелов.

"По искане на директора на полицията бяха извършени проверки, които са по пътя за Кулата. Открити са нередности по отношение на обектите и стоката в тях, най-вече зехтин. Блокирани са всички продукти, които са нередни. Предполагам, че има връзка с това, което се случва в Гърция, но не знам", каза Бащавелов.

Масираните проверки  бяха разпоредени, след като  миналия петък полицията в Солун задържа двама мъже-баща и син, които внасяли олио от България и след като му добавяли примеси, го  продавали като зехтин екстра върджин.  В склада им  са открити 13 тона олио, като половината от него вече е било бутилирано и опаковано като маслиново олио екстра качество.  Фалшивият зехтин се продавал както в България, така и в Гърция.

По закона за храните  санкцията за търговците, предлагали в обектите си фалшивия продукт, е от 2000 до 6000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай