Гешев за разкритието: Става веднъж в живота

Това са думите му пред американското издание The Wall Street Journal

Гешев за разкритието: Става веднъж в живота | StandartNews.com

„Такова нещо се случва веднъж в живота“ – това са думите на главния прокурор Иван Гешев пред американското издание The Wall Street Journal, което е потърсило коментар от него във връзка с разразилия се у нас шпионски скандал, пише "Правен свят".

Ето какво пише The Wall Street Journal за разкритата у нас шпионска мрежа:

В началото на декември, високопоставен служител от българското министерство на отбраната седнал на своето бюро, извадил черен смарт телефон “Самсунг” и прекарал следващия час и 20 минути снимайки класифицирани документи, свързани с отбраната, от своя служебен компютър. Снимките на информацията, предполагаемо предназначени за ръководителя на руската шпионска мрежа, включвала чувствителни данни за самолетите F-16, съгласно видео, разгласено от българските власти.

Миналата седмица властите в България, която е член на Северноатлантическия съюз, заявиха, че са разбили руска шпионска мрежа, имаща за цел да събира информация, която да бъде предоставена на Москва, относно НАТО, американското ЦРУ, Украйна и конфликта в Нагорни Карабах.

Петима мъже и една жена, включително и предполагаемият ръководител на групата, бяха арестувани и обвинени в шпионаж, което българските прокурори нарекоха „най-голямата разкрита шпионска мрежа в страната след Студената война“.

„Русия умело използва съществуващите и бившите мрежи на службите за сигурност, които са живи и функциониращи, дори три десетилетия след падането на комунистическия режим“, каза Мартин Владимиров, старши анализатор в базирания в София офис на Центъра за изследване на демокрацията.

Веществените доказателства, разпространени от българските прокурори, включително видео, аудио записи и документи, описват руските шпионски тактики изключително подробно. В едно от видеата един от уличените шпиони брои доларови банкноти на работното си място, а в друго видео се вижда среща рано сутринта на тенис корт с цел предоставяне на информацията. Трети запис съдържа запис на предполагаемия ръководител на групата, който дава инструкции за това, как да бъде скрито шпионското оборудване под формата на подарък.

„Такъв случай се случва веднъж в живота“, каза в интервю българският главен прокурор Иван Гешев. „Много рядко може да бъдат събрани толкова много доказателства и сме разпространили само малка част от тях“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай