Гебрев скрил 2 опита за покушение(ОБНОВЕНА)

Прокуратурата обвини трима руснаци за отравянето на бизнесмена

Гебрев скрил 2 опита за покушение(ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Бизнесменът Емилиян Гебрев е скрил от властите два от общо четири опита за покушение срещу него. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, в което Софийската градска прокуратура (СГП) разкри самоличността на тримата руски граждани, срещу които бяха повдигнати задочно обвинения за опита за отравяне на Гебрев, сина му Христо Гебрев и служителя в тяхната фирма Валентин Тахчиев.

От държавното обвинение уточниха, че предоставят допълнителната информация заради високия обществен интерес.

Обвиняемите са Сергей Викторович Павлов /SERGEY VIKTOROVICH PAVLOV/,

 

Сергей Вячеславович Федотов /SERGEY VIACHESLAVOVICH FEDOTOV/ и

 

Георги Горшков /GEORGI GORSHKOV/.

В хода на разследването е установено, че тримата никога не са предприемали пътувания извън страната си под действителната им самоличност. През годините същите са ползвали различни международни паспорти с фалшива самоличност.

За Сергей Павлов е установено, че е ползвал самоличността на лице с инициали С.В.Л. За обвиняемия Сергей Федотов е установено, че е ползвал и самоличността на лице с инициали Д.В.С. За обвиняемия Георги Горшков е установено, че е ползвал самоличността на лице с инициали Е.А.Г.

Понастоящем и тримата обвиняеми живеят в Москва.

Разследващите са събрали данни и относно наличието на още четири други опита за покушение по отношение на Емилиян Гебрев - всичките предхождащи разследвания от Софийската градска прокуратура. Установено е, че два от тези опити са станали извън пределите на България, без Емилиян Гебрев да е заявявал за тяхното извършване.

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев бе отровен на 28 април 2015 година с вещество, което се предполага, че е било поставено върху дръжката на автомобила му, паркиран в подземния паркинг, но оцеля, припомни "Правен свят".

Предполага се, че по подобен начин е направен и опитът за отваряне Сергей и Юлия Скрипал след поставяне на "Новичок" на дръжката на вратата на къщата на руския шпионин в Солсбъри на 4 март 2018 година.

Британският разследващ сайт "Белингкат" отдавна твърди, че има връзка между двата инцидента. Още преди година сайтът разкри, че руският шпионин с фалшивата самоличност Сергей Вячеславович Федотов е високопоставен агент от руското военно разузнаване. Неговото име е Денис Вячеславович Сергеев, дипломирал се във Военно-дипломатическата академия на Русия, писа още "Правен свят".

Сергеев е роден на 17 септември 1973 г. в малкото казахстанско градче Ушарал, близо до тогава съветско-китайската граница. Служи в армията в южния руски град Новорусийск в Краснодарския регион. Между 2000 и 2002 година, той е прехвърлен в Москва, където е приет в елитната Военно-дипломатическа академия на Русия, по-известна в Русия като "школата на ГРУ". В училището се привличат кадри с минимален чин "капитан", които са се проявили с изключителни способности по време на военната си служба.

Сергеев е женен и има дъщеря. От 2004 г. нататък Сергеев е ползвал реалната си самоличност, за да се впише като управител или акционер в 8 руски копмании. Всички от тях са ликвидирани в периода 2007-2012 г. и се предполага, че са ползвани като кухи фирми, които имитират имената на други големи търговски дружества, регистрирани в Русия.

През 2010 г. Денис Сергеев получава своята фалшива самоличност Сергей Федотов.

В обширната публикация на "Белингкат" се проследяват всички пътувания на Сергеев, като става ясно, че Сергеев под името Федотов е посетил три пъти България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай