Фалшиви пари за Великден

Фалшиви пари за Великден | StandartNews.com

Искали да пробутат двадесетолевките на овчари в Странджа

Чували с фалшиви банкноти аха да залеят пазара по Великден. Печатница за ментета разбиха полицаите в бургаското село Черни връх вчера. Спецовете били удивени от майсторската изработка на десетолевките и двадесетолевките.

Първите ужилени с ментетата щели да са овчари от Странджа. Босът на печатницата - 50-годишният Димитър Георгиев, наскоро излязъл от затвора след присъда за фалшифициране на пари. Бургазлията и помагачите му смятали да напазаруват с пачките цели стада и да ги препродадат преди Великден и Гергьовден. Криминалистите не изключват част от ментата вече да са пласирани. Те се различавали от оригиналите по липсата на воден знак и релефен печат, но измамата трудно се хващала с просто око. Тарикатът Димитър дори им залепвал цигарен бандерол, който имитирал разноцветната лента.

При акцията в Черни връх полицаите хванали Димитър на машината за пари. Намерили вътре хартия и заготовки, две оригинални банкноти от 10 и 20 лева били сканирани, имало приготвени и "образци". Машините били настроени така, че се произвеждат само двайсетолевки и десетолевки, на които се обръща по-малко внимание при пазаруване.
Печатницата е разбита след получен сигнал в Икономическа полиция, че престъпна група подготвя пласиране на огромен брой фалшиви пари. Шефът на производството Димитър Георгиев е арестуван. От полицията съобщиха, че вече му е повдигнато обвинение по чл. 243, ал. 1 от НК за фалшифициране на парични знаци. Бургазлията е организирал сам схемата, осигурил е техниката и е оборудвал с нея едно от помещенията в наследствен имот в селото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай