Доктор-светило в Пловдив източвал НОИ с болнични

Предстои прокуратурата да поиска отстраняването на д-р Георги Кръстев от длъжност

Доктор-светило в Пловдив източвал НОИ с болнични | StandartNews.com

Фалшиви болнични за над 100 000 лв. е издал известният пловдивски ортопед д-р Георги Кръстев. Той ги "раздавал" на управителя и служителите на регистрирана в Харманли фирма, чиято единствена дейност е била източването на НОИ, предаде "Труд".

Д-р Кръстев е бил задържан, обвинен в документна измама и след това освободен срещу парична гаранция от 30 000 лв. Управителят на фирмата е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив.

Д-р Кръстев и управителят били в приятелски отношения. Фирмата е регистрирана през 2017 г. и оттогава на шефа ѝ са изплатени болнични за близо 54 000 лв. Вече е доказано, че зад 36 310 лв. от тях стоят фалшиви болнични. След това в дружеството били назначени 10 души от Благоевград, Велико Търново, Севлиево и други градове, основно от Северна България. Осигурявани били на максимално допустимото, което гарантира висок размер на болничните листове. За години и половина на тяхно име са издадени болнични за 76 000 лв. Все още се поверява дали всички те са фалшиви, но щетите за бюджета на НОИ със сигурност са за над 100 000 лв.

Всички болнични били за максималния срок от 180 дни. Д-р Георги Кръстев е председател на комисията, която ги е издавала. "Един от разпитаните по делото каза, че е било по-лесно да получиш болничен лист от тази лекарска комисия, отколкото да си извадиш карта за градския транспорт", съобщи наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов.

Предстои прокуратурата да поиска отстраняването на д-р Кръстев от длъжност. Той е известна публична личност, беше управител на ДКЦ-1 в Пловдив, председател на Регионалната колегия на Лекарския съюз, а сега е неин секретар. Бил е кандидат за депутат от СДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай