Брутална атака! Думи на рекетираният Ваклин срещу Иванчева

Как коментира ефективната присъда

Брутална атака! Думи на рекетираният Ваклин срещу Иванчева | StandartNews.com

Справедливостта възтържествува. Така коментира присъдата на Десислава Иванчева строителният предприемач Александър Ваклин, с чиито белязани пари беше арестувана бившата кметица на "Младост". Човекът, който свидетелства срещу Иванчева и подаде сигнала, разкри, че тя е искала подкуп от общо 4 фирми.

На него му поискала 20 евро на квадратен метър върху планирания строеж, "за да не пречи", което било общо 250 хиляди евро - според думите на Ваклин в интервю за bTV.

Припомняме, че преди дни осъдиха окончателно бившата кметица на „Младост“ за корупция. Тя е осъдена на 6 години затвор за изнудването на строителния предприемач и получаването на подкуп от 75 000 евро. На по пет и четири години ефективно са осъдени сътрудниците ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

"Аз очаквах справедливост и за 4 г. дела тя възтържествува. Искам само да спомена – три независими съдебни състава на 3 инстанции произнасят, че е виновна. Първият състав се обосновава на 264 страници, вторият – на 270 страници, третият на ВКС – на 32 категорични страници", коментира той присъдата на Иванчева.

"Справедливостта е добродетел, с която малцина са удостоени. Тези малцина в нашето общество са висшите съдии и би трябвало да им се доверим и да ги уважаваме", добави Ваклин.

"Всички говорим за корупция, за държавен рекет. Защото това, което стана срещу мен, е рекет на държавно лице, облечено във власт. Журналисти и политици обясняват, че са наясно с корупционните практики.

Но защо те не застанат със своите аргументи в съда и да дадат показания. С мен се случи това, което се случваше с много бизнесмени и граждани от район „Младост“ при същата кметица. Към делото има приложено едно малко листче, разписвано между осъдените Иванчева, Дюлгеров и Петрова, на което листче има 4 фирми със съответните суми. Аз съм само 1 от 4 фирми. Това, че другите не са излезли с името си, е проблем на обществото", каза Ваклин.

Добави, че познава някои от тези лица. "Питах ги защо не са (подали сигнал). Не смеят. Казват – цялата държава ще се обърне срещу нас. Страх ги е. Цялата медийна обстановка около мен бе украсена с черни краски и не е приятна, но нали всички трябва да направим нещо, за да живеем в по-добра среда?".

По думите му - подкупът му бил поискан от "престъпната група, която влезе в затвора, за да си свърши тя (Иванчева) работата". "Забравил съм точните подробности. Спомням си сега първото обаждане на груата – гласеше, че "можем да решим проблема". Видяхме се с един от тримата на кафе и аз бях шокиран, тогава реших да взема мерки, когато ми се каза 20 евро на квадратен метър върху проекта, за да не пречи. Това беше шок за мен. Това са общо 250 хиляди евро. Когато пуснах сигнала, се спазарих на 190 хиляди. Доста нелепо звучи, но е факт. Стана със същия посредник", добави Ваклин.

"С Иванчева се видяхме в една нелепа среща, тя направи всичко необходимо, за да демонстрира надмощие. Живееше с идеята, че е над закона. Ако за хората е странно – това също е в съдебното решение, след като те получиха 70 хиляди евро първа вноска, тя вдига телефона, обажда се и казва на секретарката си да пусне преписката. Можеше да го направи 6 месеца по-късно", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай