Бобоков остава в ареста, предателят взимал 22 000

Под домашен арест пуснаха шефът на площадката в Плевен

Бобоков остава в ареста, предателят взимал 22 000 | StandartNews.com

Атанас Бобоков, бившият зам.-министър на оконата среда и водите Красимир Живков, бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов и Николай Миховски остават в ареста. Това реши Апелативният специализиран съд след заседание, продължило повече от 7 часа, съобщава Монитор. Под домашен арест беше пуснат шефът на площадката за боклук в Плевен Айгюн Еминов.

Съдът постанови, че са налице достатъчно доказателства за съпричастността на петимата към организирана престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци.

Съдебното заседание трябваше да се проведе по видеоконферентна връзка. Петимата обвиняеми обаче пожелаха да присъстват в залата и се наложи транспортирането им от ареста, за да се запознаят с новите доказателства по делото. Адвокатите им твърдяха, че не са налице достатъчно доказателства за съпричастието им към престъплението. Според тях прокуратурата не е навлязла в необходимата конкретика в доводите си и поискаха подзащитниците им да бъдат оставени без мярка за неотклонение.

Адвокат Силвия Найденова обясни, че бившият зам.-екоминистър Красимир Живков е встъпил в длъжност чак през октомври 2014 г., а според държавното обвинение той е участник в престъпната схема от началото на 2014 г. По нейни думи, това разминаване говори за липсата на съпричастност на Живков към повдигнатото му обвинение.

Защитата на бившия шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов поиска той да бъде пуснат от ареста предвид преклонната му възраст и влошеното му здравословно състояние. Според адвокат Василев пък разпитът на бившия служител на Атанас Бобоков във фирмата му за рециклиране на отпадъци „Монбат рисайкъл“ - Васил Богданов, говорел в полза на обвиняемия бизнесмен, въпреки че в него се посочва, че разпитаният е напуснал точно поради нередности около вноса и депонирането на отпадъци.

Пред съда Бобоков обясни, че бившият му служител е сред най-платените във фирмата. Годишно получавал 100 000 лв. от заплата, 24 000 лв. от работата си в борда и 150 000 лв от премии. Обвиняемият биснесмен заяви също, че „Монбат ресайкъл“ е имала всички необходими разрешителни.

Той пожела да направи изявление и пред медиите, в което заяви, че не бил олигарх, а индустриалец и нямал нищо общо с италианския боклук. Мъжът бе възмутен от публикациите, свързани с разпространения от прокуратурата списък на богати известни личности на гърба на цветна снимка. „Това са мои записки, направени по книгата от 2003 г. "Богатите българи.", заяви той Бобоков обясни, че е шокиран от ареста си: „Винаги съм мислел, че арестуват само бандитите, а аз съм бизнесмен.“ По негови думи той „храни“ 1500 души, които работят за него и прославя България с фирмата си за акумулатори „Монбат“ в 64 страни.

Прокуратурата от своя страна поиска да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо четирима от обвинените, а спрямо собственика по документи на площадката за отпадъци в Плевен Ейгюн Еминов – домашен арест. Те представиха и нови 3 тома с доказателства от разпити на свидетели.

Пред журналисти прокурор Генка Брезашка обясни, че по делото е бил разпитан и зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай