Арестуваха двама полицаи за трафик на жени

Арестуваха двама полицаи за трафик на жени | StandartNews.com

Двама полицейски служители са задържани при акция срещу трафика на жени. Има и трети арестуван – Мартин Филипов – Дебелия, който е излежавал присъда във Франция за същото престъпление.

Операцията е проведена в Благоевград под ръководството и надзора на Районна прокуратура. Извършват се процесуално-следствени действия по досъдебно производство за трафик на жени. Провеждат се разпити на свидетели, както и обиски и претърсвания, за които е получено предварително разрешение от съда.

Задържани по Закона за МВР са три лица, като две от тях са полицейски служители - от 01 РУП - Благоевград и от сектор БОП, съобщиха от държавното обвинение.

Повече информация ще бъде предоставена от говорителя на главния прокурор – Румяна Арнаудова, от говорителя на Окръжна прокуратура Весела Стоилова и от районния прокурор на Борислав Ковачки на брифинг, който ще се проведе днес от 16.30 ч. в заседателната зала на Окръжна прокуратура – Благоевград.

Барети с качулки и въоръжени с автомати изскочиха от микробус и задържаха Мартин Филипов на улица "Марица" към 11.30 часа. Той бе проснат на земята и окован с белезници.

Минути след светкавичната акция по арест на сводника спецполицаи задържаха и двама служители на реда. Подозренията са, че арестуваните полицаи са осигурили чадър над престъпната дейност на Дебелия и свързани с него лица.

Филипов излезе от затвора в Бобов дол през януари 2013 година. Благоевградският ром изтърпя едногодишна присъда. През юли 2012 г. той се призна за виновен, че се е заканвал с убийство на бившата си приятелка Дафина Лунджова и нейния нов възлюблен Борислав Атанасов. Второто обвинение, заради което бе натикан в пандиза, е, че обсебил лекия автомобил „Ауди" на бившата си изгора.

Мартин твърдеше , че лично той е платил колата и я подарил на Дафина за рождения ден , след като се прибрал от затвора в Ница.

След половин година в следствения арест обаче той се съгласи на споразумение. Лежал е и във френски затвор за склоняване към проституция на българки в Ница. Издадоха го момичетата и най-вече бившата му жена Марияна, която във Франция "дирижирала" бизнеса и пращала парите на мъжа си в Благоевград.
След 3,5 г. във френски затвор той се върна в Благоевград.

Мартин Филипов е първият в страната, чието имущество бе конфискувано с решение на съда по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това стана на 18 февруари 2009 г. с влязла в сила присъда на благоевградските магистрати за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.
Имуществото бе на обща стойност от 178 565,75 лв. - "Мерцедес Е270" и банков депозит от 67 268 евро. Мартин Филипов бе осъден преди това за прокарване в обращение на подправени парични знаци.

Производството бе образувано през юни 2007 г. Тогава комисията събира данни, че срещу Филипов има регистрирани 22 броя заявителски материала за кражби, измами, отвличане, заплахи, хулиганство и др., влезли в сила 6 присъди и образувани досъдебни производства.

Експертите от комисията извършили проверка за периода от 26 февруари 1997 г. до 31 декември 2007 г. Установило се, че Мартин има нулеви приходи, а разходите му са били в размер на 2037 минимални работни заплати. За него и съпругата му нямало данни за работа по трудови договори, осигурителни вноски, участия в търговски дружества и др.

Живеят в триетажна къща с басейн в Благоевград, която е собственост на родителите му. За тях обаче комисията нямала правно основание да направи проверка на имуществото и законните им източници на доходи. Майка му преди години твърдеше, че къщата е построена с пари, които тя и мъжът й спестили от работа в цигарената фабрика и отглеждане на тютюн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай