Арест по пантофи вместо пачки за бивши ченгета

Арест по пантофи вместо пачки за бивши ченгета | StandartNews.com

Щом напуснали МВР и двамата тръгнали на гурбет

Двама бивши полицаи минаха от другата страна на барикадата и се превърнаха в престъпници. 43-годишният Борис Николов - Боре Силата, и 42-годишният Валентин Валеов са с повдигнати обвинения за опит за грабеж. В петък те бяха задържани за 72 часа с постановление на прокуратурата и искане за най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". Според обвинението, някогашните блюстители на реда се готвели да ограбят оборота от офис на "Easypay" в Благоевград при предаването му в автомобил за инкасо. Получен оперативен сигнал дни по-рано вдигнал на крак криминалисти и спецполицаи.

Над 10 тежко въоръжени и маскирани полицаи

изскочили от два микробуса с пловдивска регистрация и проснали Боре Силата и авера му на земята по очи към 18,30 ч в петък.
Вчера двамата бяха докарани под засилена охрана в Районен съд - Благоевград. Боре и Валентин бяха с качулки на главите, за да не бъдат снимани от репортерите. Съдия Георги Янев реши гледането на мярката им да е при закрити врата, тъй като по делото има приложени СРС-та. А вместо постоянен Николов и Валеов получиха "домашен арест". Адвокатката на Боре Силата заяви след съдебното заседание, че у клиента са намерени само джобно ножче и спрей.
На съдебното заседание вчера не бяха допуснати дори родителите на Боре Силата - Никола и Таня. "Направиха постановка на сина ми. Тази сутрин /б.а.-понеделник/ го посетих в ареста, за да му дам дрехи. Той ми каза, че са минавали по улицата, когато изведнъж върху тях се нахвърлили десетина въоръжение и с качулки спецполицаи. Преди 3 г. му запалиха дискотеката, която бе застрахована за 240 000 лв. Още не са му изплатили нито лев, а сега му скроиха и това активно мероприятие. Ще съдя МВР", закани се бащата на Борис Николов. "Прокуратурата твърди, че искал да извърши грабеж. И аз може да искам да убия някого, защо и мен не ме арестуват", допълни той. Според бащата на Николов, другият обвиняем - Валентин Валеов, също не е апаш. Преди десетина дни

се прибрал в България, за да си лекува зъбите

Експерти са категорични, че подготвяният удар от бившите ченгета е аматьорски. Първо - набелязали офис, който е на не повече от 150 м от сградата на Областната дирекция на полицията в Благоевград. Второ - в избрания от тях час има много минувачи и движение в района по централния булевард. Трето - не са носели огнестрелно оръжие, имали са само джобно нож и спрей. Явно са смятали да сплашат с хладното оръжие и да напръскат със спрей охранителя, който носи торбата с парите от офиса към инкасовия автомобил, след което да офейкат в тъмнината. Проверява се дали има и други съучастници на двамата бивши полицаи, както и дали от инкасовата фирма не е изтичала информация към тях. Няма данни и да ги е чакала кола в района.

"Нямаме обяснение как бивши колеги са се решили на подобно нещо. дори и да са имали някакви финансови затруднения, са носели полицейска униформа, те трябва да са последните, които ще преминат оттатък барикадата", чудят се полицаи. По предварителна информация сумата, която щели да отмъкнат, е

между 10 000 и 20 000 лв.

Безумие е за толкова малко пари да си сложат главата в торбата. Още повече че са бивши ченгета. А и не се е чуло да са имали някакви кой знае какви финансови проблеми. "Сигурно са свикнали да разполагат с пари, да им е по-широко около врата. И двамата са били в чужбина, печелили са повече, отколкото тук. Но нямат оправдание да станат престъпници", коментират благоевградчани.
Противоречивата слава на Боре Силата се носи повече от 15 г. Той постъпва в редовете на МВР през 90-те. Якият мъж за няколко години е част от звеното за борба с масовите безредици. На няколко пъти се замесва в скандали. Наказван е за дисциплинарни нарушения, сред които и стрелба в двора на полицията след разпра с колега. В последните си години като служител на МВР е обикновен патрулен полицай. Уволнен е и почти веднага емигрира в САЩ, където заминава със "зелена карта". Там прекарва 5 г. Преди няколко години се прибира в Благоевград и се захваща с бизнес. Започва да стопанисва басейн с лятна дискотека в края на града, до баровския кв. "Баларбаши". След поредния силен летен сезон обаче неизвестни извършители драснаха клечката на заведението. Палежът е извършен към 3 ч през нощта на на 14 октомври 2012 г. с коктейл "Молотов". Първоначалната информация тогава бе, че заведението е било взривено. По време на инцидента не е имало клиенти и никой не бе пострадал. "Това е работа на конкуренцията.

Съсипаха ме, защото им подбих цените

коментира тогава пред "Стандарт" Борис Николов. Дискотеката му имаше 250 места. За басейна входът бе 3 лева, безплатно се предлагаха чадъри и шезлонги. Николов твърдеше, че не е получавал заплахи и не дължи пари. "На някой му пречи моят бизнес", категоричен бе той. След това бизнесът на Николов закъса. Запознати твърдят, че през последните години натрупал дългове.

Подобен път извървява и вторият участник в опита за грабеж - Валентин Валеов, който е от община Симитли. Само дето той не е уволнен, а сам напуска системата на МВР. Там изкарва доста години като патрулиращ полицай, а по-късно е пом. оперативен работник. Бившият криминалист заминава през 2000 г. за Лондон с цялото си семейство. Започва работа в голяма фирма, където отговаря за транспортирането на биопродукти между здравните заведения. Съпругата му пък отваря козметичен салон, пише през март 2009 г. местният в. "Струма". Изданието уточнява, че дъщерята на Валентин - Ивет, е

направила пробив в британския в. "Индипендънт"

17-годишното момиче получило хонорар заедно със своя приятелка за статията "Кебапчетата са мазен шок", с която алармират британците колко вредни храни ядат в условията на започналата икономическа криза. Днес обаче вестниците в България пишат за опита за грабеж, подготвян от бившите полицаи Валентин Валеов и Борис Николов. Двамата се изправят пред Темида, но не като блюстители на реда и свидетели по дело срещу престъпници, а в ролята на обвиняеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай