Вторник,

Ало измамниците прибрали близо 23 млн. лева

От: Редактори -
219
Ало измамниците прибрали близо 23 млн. лева
A
A
A

Между 22 и 23 милиона лева е имотната вреда, нанесена от телефонните измамници между 2016 и 2018 г. Това заяви в Народното събрание министърът на вътрешните работи Младен Маринов. По време на петъчния парламентарен контрол той отчете, че през последните три години се отчита намаление на телефонните измами.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Регистрираните телефонни измами през месец март 2019 г. са 56, спрямо 137 през същия месец на 2018 г. Тенденцията се запазва и през месец април, когато регистрираните измами са 48, спрямо за 71 за същия месец на 2018 г.

По данни на МВР през 2016 г. са регистрирани 1399 телефонни измами, през 2017 г. – 1325, а през 2018 г. – 1097.

От началото на тази година пък за регистрирани 343 случая, което с 15% по-малко спрямо същия период на предходната година, при които измамени граждани са предали на престъпниците общо над 2,5 млн. лева.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Предвид дистанционния характер на тези престъпления, миграцията на контингента предимно към Румъния, използването на SIM карти на чужди мобилни оператори, както и липсата на физически контакт между жертвата, „мулето“ (пренасящият парите – б.р.) и извършителя. МВР активно насочва усилията си към най-ниското звено в престъпната верига – т. нар. „мулета“, а също и към доказване на организирана престъпна дейност.

За пример той даде проведената на 18 април 2019 г. специализирана операция по задържането на телефонни измамници, част от организирана група, проведена у нас и в северната ни съседка. Тогава бяха задържани 10 души, а много адреси бяха претърсени, където разследващите откриха телефони, SIM карти, таблети пари в левове и различни други валути.

От края на 2012 г. МВР провежда информационна кампания за повишаване на вниманието към това престъпление и дава съвети на гражданите как да се предпазят. Независимо от това много хора стават жертви на телефонни измами“, каза министърът.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com