Акция "Бяло": Покрай дрогата хванаха оръжие и мигранти

Разкрити са над 10 нарко лаборатории, иззети над 10 000 дози дрога

Акция "Бяло": Покрай дрогата хванаха оръжие и мигранти | StandartNews.com

В операция "Бяло" са разкрити над 10 нарко лаборатории в цялата страна. Иззети над 10 000 дози дрога. 

Образувани са 254 нови досъдебни производства за държане и разпространение на наркотични вещества. Над 300 адреси са претърсени в цялата страна.

Това заяви говорителят на ПРБ Сийка Милева по време на съвместен брифинг на Прокуратурата и МВР.  За първи път от година и половина - говорителят на главния прокурор дава съвместен брифинг с гл.секретар на МВР и директора на ГДНП.

Разпространението на наркотични вещества около българските училища мога да определя като бич на българското ни съвремие. Свидетели сме как деца тровят деца. Отровата, която се произвежда във все по модерните нарколаборатории и застрашава здравето и живота на нашите български деца, трябва да спре тук, заяви говорителят на главния прокурор.

"Искам да подчертая, че цифрите непрекъснато се увеличават и анализират, тъй като колегите ни и към настоящия момент работят и акцията все още не е приключила. В операцията бяло бяха иззети над 10 000 дози наркотици, като палитрата е много разнообразна - от метаамфетамин и марихуана до кокаин и модерната дизайнерска дрога", каза Милева.

По време на действията по разследването станахме свидетели как беше задържан 17-годишен ученик, който продава дрога на свои съученици за 50 лв. на хапче. Това дете все още не е завършило средното си образование, а вече е вербувано от наркобандите и включено в мръсния им бизнес, допълни тя. 

Днес е третият ден от специализираната акция срещу наркоразпространението. Надяваме се съвместната ни дейност с МВР да продължи, защото отговорността ни е обща, каза Сийка Милева и добави:

Между МВР и прокуратурата никога не е имало напрежение. Общите ни усилия са категорични и наркомафията не трябва да бъде спокойна, заключи тя.

Резултатите надхвърлиха очакванията ни. Към момента имаме над 400 задържани лица, 254 са дознанията, над 11500 училища и райони около училища са претърсени и проверени, както и 1600 заведения и наркосборища. Профилактирани са лица от криминалния контингент. В хода на провеките са установени и други престъпления, като незаконно притежание на оръжие и боеприпаси. Задачите в борбата с наркоразпросттранението е приоритетен акцент, задача на МВР и то ще продължи да бъде така, каза Петър Тодоров. 

Директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков заяви, че близо 60% от задържаните са били арестувани и преди.

Една от лабораториите в Пловдив беше снабдена с климатична инсталация за стотици хиляди лева, на друг адрес са открити 30 000 евро, посочи още Сийка Милева.

В рамките на съвместния брифинг на ПРБ и МВР бе съобщено, че е разбита е престъпна група за трафик на мигранти. 7 души са задържани, сред тях е и главният организатор. 6 от тях са арестувани за 72 часа, а петима имат съдебно минало. 

Това съобщи прокурорът от СГП Христо Кръстев, който се присъедини към говорителя на главния прокурор, гл.секретар на МВР и директора на ГДНП.

„След оперативна разработка на колегите от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" преписката е докладване в Софийската градска прокуратура на 13 септември. Образувано е досъдебно производство”, уточни Кръстев. Извършени са претърсвания изземвани обиски и разписи. 

Експертите заявиха, че е лидерът на групата се е облагодетелствал от всеки един от преведените мигранти от българо-турската до българо-гръцката граница със сумата от 2500 евро. 1500 евро е останала лично за него, след като се разплати с участниците в престъпната група. Установени са 16 отделни опита за превозване на мигранти и по този повод има повдигнати обвинения на 15 участници, които са подпомагали групата. Установена е и съпричастността на роднини на лидера, в чиито жилища са открити големи суми пари, обясниха от ГДБОП.

Партнирахме с Европол, за което изказвам искрената си благодарност към тях, заявиха още антимафиотите. 

Мигрантите са влизали от границата ни с Турция, оттам са превозвани до Бургас, Пловдив и Пазарджик, оттам в София, където са били настанявани за втори път, имало е организация за настаняване и изхранване. След това са превозвани до границата със Сърбия.

Различни участници от бандата са се занимавали с различните етапи от превеждането. Има хора, които са имали знанията и уменията откъде може да се влезе в България и откъде може да се излезе за Сърбия, заявиха още от ГДБОП.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай