Ахмед Муса бил част от международна терористична организация

Ахмед Муса бил част от международна терористична организация | StandartNews.com

Ахмед Муса Ахмед, един от обвиняемите по делото за разпространение на радикален ислям в Пазарджик, е бил част от международна терористична организация, която разпространява идеите на "Ислямска държава". Това показва отговор на австрийските власти по молба за международна правна помощ, съобщи БНР. Документът е получен в пазарджишката окръжна прокуратура. Според данните за период от осем месеца между 2013 г. и 2014 г. Ахмед Муса Ахмед е посещавал 10 пъти основната терористична клетка в Грац, Австрия. Той е контактувал лично с тамошния ръководител Дахмид, твърди се в документа, като двамата са имали контакти и с друга терористична клетка в Германия.

Ахмед Муса Ахмед е сред 14-те обвиняеми по делото за радикален ислям. Според прокуратурата от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. той е проповядвал чрез фейсбук, организирал е издаването на книгата Науакиду'л Ислям (Вероотстъпване) и е произнасял проповеди в пазарджишката джамия Абу Бекир. В социалната мрежа Муса е публикувал снимка на фона на знамето на "Ислямска държава".

Друг от обвиняемите - Ангел Симов е публикувал видеоклип на фона на същото знаме и е осигурявал "тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на "Ислямска държава" на сватба, е пропагандирал за война в нарушение Международния пакт за граждански и политически права на ООН", пишат от прокуратурата.

Стефан Александров е публикувал колаж на своя снимка заедно с Осама бин Ладен, носил е бяла и черна памучна тениска и спортна шапка с логото на "Ислямска държава" и е поставил лепенки на групировката на колата си.

Светослав Манчев е обвинен за това, че "при условията на продължено престъпление, посредством профил в Интернет сайт, чрез лични снимки със знамето на "Ислямска държава", чрез снимка на дете с поставена черна лента с муджахидински символ и чрез колажи с военно агитационно съдържание и знамето на "Ислямска държава" е пропагандирал за война".

Александрина Ангелова е обвинена, че в периода юни - ноември 2014 г. от юни 2014 г. в с.Старцево, област Смолян е изложила на показ в помещение към джамията селото знаме с логото на "Ислямска държава".

"Стефан Димитров, Йосиф Минчев, Рангел Илиев, Орхан Бързак, Райко Карталов, Ненко Щерев и Веселин Стефанов са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, чрез муджахидински жест с показалеца на ръката (изправен и насочен нагоре показалец), изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма, както и пропагандиране на война в нарушение на международен пакт чрез използване на различни видове атрибути", пише в съобщението на прокуратурата.

Александър Иванов е предаден на съд заради държане и излагане на показ на три знамена с логото на "Ислямска държава" и държане на бойна пушка "Щайер - Манлихер" модел "М95" и боеприпаси в два пълнителя с девет броя патрони 8 мм, без да има разрешение за това.
Ерджан Смаил е продавал тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на "Ислямска държава".

Разследването вече два пъти бъ връщано на прокуратурата заради процесуални нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай