4 взрива водят към отравянето на Емилиян Гебрев

Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

4 взрива водят към отравянето на Емилиян Гебрев | StandartNews.com

Има връзка между взривове в Бъгария и опитите за отравяне на трима български граждани, както и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

През последните 10 години били регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения в заводи за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и дирекция специални операции и борба с тероризма към Главна дирекция "Жандармерия" са установили сходство при 4 от тях.

Установено е, че 6 руски граждани пребивавали на територията на България около датите на взривовете и около датите за опитите за покушението на Емилиян Гебрев.

Първият случай бил от 12 ноември 2011 г. до село Долни дол,Вторият случай е от 2015 г. до село Иганово, при който бил взривен склад за готова продукция на ВМЗ "Сопот".

На 31 май 2015 г. сградата на бившия институт по специална техника в София, възникнал пожар, който бил предмет на разследване по друго досъдебно производство.

Четвъртият случай е от 2020 г. до Мъглиж, когато бил взривен склад за детонатори и възпламенители на завод "Арсенал" в Казанлък.

При четирите произшествия се наблюдава сходство, сочи назначената експертиза. И в четирите случая не са установени конкретни причини, довели до взривове. Няма жертви и пострадали, уточни прокурор Милева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай