Петък,

28 крави пили вода от Марица и умрели

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Кризисният щаб на Хасковска област се събра на спешно заседание, след като е получен сигнал, че 28 крави са измрели веднага, след като пили вода от канал, който се влива в река Марица край Димитровград.

След водопой от река Марица в землището на Димитровград към 16:30 ч. днес 28 крави и юници са починали, което доведе до опасения, че реката е била отровена. Смъртта на добичетата е настъпила само за десетина минути, след като те са пили вода, съобщава БНР. Последната крава от стадото на Стоян Господинов не е влязла във водата и е оцеляла. Според стопанина на кравите щетите са му за около 50 000 лв.

На място в момента са органите на реда, но на този етап не може да се кажа нищо със сигурност, каза директорът на ОД на МВР - Хасково ст. комисар Ангел Цанков. "На терен са наш инспектор и специалист от "Басейнова дирекция". Взети са проби от водата, вероятно утре ще има резултат от изследването, посочи говорителят на РИОСВ - Хасково Марияна Чомпалова".

Команда на пожарната също присъства на брега на реката.

Кметът Иво Димов съобщи, че заради опасност от отравяне на водата превантивно е спряно водоподаването на няколко населени места.

"Според първоначалната информация най-вероятно става въпрос за залпово замърсяване с киселина или основа, по-скоро с основна. Към този момент можа да кажа, че няма опасност за населението. Превантивно е спряна водата на всички населени места, които черпят, или имат водоизточници в непосредствена близост до коритото на река Марица. Говоря за Димитровград, за Симеоновград, за Харманли, Любимец и Свиленград". 

фото bTV

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички