Защо пием шампанско на Нова година

Защо пием шампанско на Нова година | StandartNews.com

Броени часове до настъпването на 2016 г. Подготовката за празничната трапеза тече с пълна сила. Неизменна част от празничните наздравици ще бъде бутилката с шампанско. Традицията датира от  преди 1500 години, съобщават от платформата foodpanda.

Ето малко повече за историята на шампанското и няколко съвета с какви ястия да го комбинирате:

Крал Кловис става християнин в църква в град Реймс, в региона Шампан. В продължение на векове, там са били короновани различни крале, което се отпразнувало с шампанско. 

До този момент газираното вино е било просто обикновена напитка, докато известния монах Дом Периньон, не преоткрива истинския вкус на шампанското и започва да мисли как да го бутилира, за да се запази блясъка му.

Луи XV, постановява, че само шампанско може да се доставя в бутилки, а всички други вина трябва да бъдат транспортирани с бъчви. Смятало се е, че това е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията. От този момент, напитката е била задължителна на специални тържества като сватби, кръщенета и други.

От друга страна, празнуването на Нова година е възникнало като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето. И тъй като се е считало за голям празник, преминаващ от религиозен към светски е трябвало да се отпразнува с напитка, която се асоциира с разкош и лукс.

Магическите мехурчета на напитката са се смятали за нещо изключително забавно и подходящо за празника. Разбира се, с хубавата напитка си отива и с хубава храна.

Шест от най-подходящите добавки за шампанско:

- Пармезан
- Черен трюфел
- Сьомга
- Горски плодове- къпини, малини, ягоди
- Крем брюле или шоколадов мус
- Скариди с мента

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай