Защо трябва да внимаваме с пържените картофи?

Отговорът дава гастроентеролог

Защо трябва да внимаваме с пържените картофи? | StandartNews.com

Една любима храна на хиляди се оказа, че не е толкова полезна за здравето ни. Става въпрос за пържените картофи. Вариантите за ястия с тях са неограничени, пише Блиц.

Дали ще са в бургер, ще са като гарнитура за друго ястие, или просто поръсени с малко сирене или кетчуп, но те са консумирани от милиони хора по света.

Гастроентерологът Диляра Лебедева предупреди за вредните ефекти от яденето им. Според нея тяхната консумация може да се превърне във фактор за преждевременно стареене.

Вреда от пържените картофки

Факт е, че поради гликацията на колагена след яденето на тази храна могат да се появят подпухналост, бръчки, повишена пигментация и отпуснат контур на лицето.

Затова лекарят препоръчва да се избягват десерти и ястия, които съдържат крайни продукти с напреднала гликация. И това важи особено за пържените картофи. Крем брюлето, всички десерти и тестени изделия също оказват този ефект.

За да запазите младостта си, трябва да добавите към диетата си домашно приготвени ястия от качествени съставки, да дъвчете старателно храната си, да пиете повече вода и да не се лишавате от сън, съветва още гастроентерологът.

Крайните продукти на напредналото гликиране (AGEs) са вещества, които се образуват, когато протеинови и захарни молекули се комбинират и нагряват при високи температури. Възниква реакция, в резултат на която се появяват AGEs - тоест увредени протеини с изменена структура. Всеки ден се сблъскваме с тези молекули.

Всичко, което значително повишава съдържанието на крайни продукти на напреднала гликация в тялото, ускорява стареенето на тялото. На първо място това е захар и бързи въглехидрати - бързо хранене, сладкиши и брашно.

Те увеличават броя на AGEs в тялото. Храни, пържени или печени при температура над 120 градуса също попадат в тази категория. Но също така е важно да запомните, че крайните продуктите на напреднало гликиране присъстват и при приготвянето на здравословни храни.

Например, изследване, проведено от американски учени през 2013 г., идентифицира продукти с най-високо съдържание на AGE след термична обработка при температури над 120 градуса. Те включват сусамово масло, зехтин, кедрови ядки, зехтин, кашу, телешко, пилешко, пармезан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай