За една масова болест доматите са забранени

Водят до повишени нива на пикочна киселина

За една масова болест доматите са забранени | StandartNews.com

Сигурно сте от повечето хора, които не си представят трапеза без домати. Те са известни като изключително питателни и богати на много витамини и минерали.

И въпреки че те присъстват на трапезата ни под най-различна форма - в сурово състояние или след термична обработка, оказва се, че има хора, които е по-добре да ги изключат от менюто си, пише Блиц.

Според някои изследвания те може да доведат до повишени нива на пикочна киселина и да влошат състоянието на пациенти с подагра.

Подаграта е форма на артрит, която причинява епизоди на болка, когато високите нива на пикочна киселина започнат да кристализират и да се отлагат около ставите.

Органично съединение, известно като пурин, което присъства в определени храни, създава пикочна киселина, докато тялото я разгражда.

Затова пациентите с артрит се съветват да ограничат приема на храни, които съдържат висок процент пурини, като месо, определени риби или алкохол и сладки напитки.

Диетата е ключова само в 10 процента от случаите, тъй като повечето случаи се приписват на генетиката или затлъстяването и инсулиновата резистентност.

Въпреки че се твърди, че пурините не присъстват в големи количества в доматите, някои скорошни проучвания показват, че те могат да причинят подагра при някои хора.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай