Вкус на Индонезия

Вкус на Индонезия | StandartNews.com

Техни превъзходителства Бунян и Априлия Саптомо представиха уникални гозби от родината си

Вкусът, ароматите и подправките на Индонезия омаяха дами и господа от столичното светско общество. Те се събраха в шоурума на "Дипломат", за да видят и да чуят как се приготвят кулинарни вълшебства от далечната страна. След финала на свещенодействието, извършено от Нейно превъзходителство Априлия Саптомо, съпруга на посланика на Индонезия, Негово превъзходителство Бунян Саптомо, изисканата компания дегустира и аплодира блюдата.

Готвачът на посолството асистираше, докато изисканата дама смело пържеше ориз, нанизваше пилешки шишчета сатай на бамбукови пръчки и свиваше кокосови сладки - с бързината и техниката, подобна на тези, с които бг бабите майсторят лозовите сарми. "Кухнята представя бързо, директно и категорично всяка страна. Особено ако е толкова хиляди километри и предлага толкова различни изживявания. Не всеки му е интересно как се хранят хората там", коментира госпожа Саптомо. Всъщност тя беше избрала рецепти, за които у нас лесно могат да се намерят продукти.

Българският стайлинг пък беше представен от Иван Яхнаджиев. Известният художник подари на посолството на Индонезия две от прекрасните си картини от серията "Копривщенски къщи". Техни превъзходителства толкова се възхитиха от ярките цветове и позитивната енергия, които по традиция преливат от платната на авангардния артист, че започнаха да го разпитват за извора на неговото вдъхновение по темата. И, естествено, заявиха, че задължително ще посетят града музей - и, разбира се, ателието на Яхнаджиев. А когато разбраха, че той е бащата на бодиарта у нас, останаха изключително впечатлени.

Оризът - храната на боговете

Жителите на Индонезия са убедени, че оризът е храната на боговете. Неслучайно класове от растението за изобразени дори на държавния герб. Легенда разказва, че юноша, попаднал на небето, донесъл от там оризови зърна, скрити в напуканите му пети. Оризът е десертът за всяка церемония - обсипват с него новобрачните, които пък хапват от него, докато се кълнат във вечна любов и вярност. В племето на батаците в Суматра задържат душата на болното бебе с варен ориз, за да оживее. Оризът може да бъде сготвен, пържен и на пара. Ядат го на закуска, обяд и вечеря. Сред местните блюда най-популярното е сате - шишчета на дървени клечки, които се приготвят от пиле, риба, скариди, телешко или свинско месо в различни маринати и сосове, от които най-традиционният е фъстъченият. Струва си да опитате и пилешки дробчета по индонезийски.
Други популярни ястия са пържено пиле или риба, запечена в бананов лист. От рибите и морските дарове (лангуста, раци, калмари) също приготвят най-разнообразни блюда. Например от големите морски костенурки приготвят рагу, като го овкусяват с подправки и соев сос, скаридите ги пържат със соево брашно и голямо количество пипер и ги поръсват с лютите подправки "гадо-гадо".

Към всички блюда поднасят самбал - лют сос от червено чили. Ако градусът на лютото е твърде висок за европейците, то манджата се консумира с кокосово мляко, захарен сироп със счукан лед и зрънца, напитка от сока на захарна тръстика или джинджифилов чай. Традиционно храната се поднася върху бананов лист и се яде само с дясната ръка, предварително измита в специален съд с вода и парченца лимон. На европейците носят лъжица и вилица, но не и нож.
Най-любими за индонезийците от плодовете са бананите и дините - те са на трапезата им 12 месеца в годината. А към тях - сладкиши и торти.
Във всяка провинция съществуват собствени кулинарни традиции и особености, различни начини за приготвяне и съставки на ястията. На Индонезийския архипелаг е царството на подправките - черен и бял пипер, тамаринд (индийска фурма), индийско орехче, канела, люти червени и люти зелени чушки, фъстъци, джинджифил, соя, чесън.

Балийската кухня обаче е сладка и не много люта. Традиционните домашни блюда са пърженото млечно прасенце баби гулинг, бебек туту - патица в бананови листа, готвена на бавен огън цяла нощ с коричка от ориз, лавар - ситно нарязано месо или зеленчуци с кокос и подправки, оризови банички джаян и руджак - пресни плодове в сос от палмова захар.

Приготвянето на храната е гарнирано със серия от поверия. Например - ако девойка пее, докато готви, ще се омъжи за стар мъж, който няма как да залюби.

В Индонезия са влюбени в кокосовото мляко - то е навсякъде, от напитките и сосовете до ориза.
Жените не започват да готвят без куркума, касия (местно дърво, подобно на канелата), дафинов лист, звезден анасон, джинджифил, галандал (растение с корени, подобни по вид и вкус на джинджифила), кардамон, лимонова трева, фъстъци, сушени аншоа и едри скариди.

Сате Аям
(Пилешки шишчета)

Необходими продукти: 1 кг пилешко, супена лъжица мед, чесън, сладък соев сос, сол на вкус
бамбукови шишчета. За лютивия сос (самбал): 200 грама фъстъци, 2 чилита, 3 балучки (лук), 2 супени лъжици сладък соев сос, 2 скилидки чесън.
Начин на приготвяне.
Пилешкото се нарязва на парченца 1х2 см. Смесва се с чесъна, меда, сладкия соев сос и солта. След престояване в маринатата за 30 минути, малките пилешки парченца се нанизват на бамбуковите шишчета - по 3 на всяко.
Шишчето се потапя обилно в сместа и след това се пече на открит огън, като се обръща няколко пъти, докато стане кафяво. За фъстъчения сос фъстъците, чилито и чушката се смилат. Шишчетата се сервират със соса.

Наси горенг (пържен ориз)
(За 4 порции)

Необходими продукти: 200 г ориз, 2 яйца, олио, 2 моркова, 2 скилидки чесън, 1 чили, глава лук, 2 чаени лъжици сладък соев сос, сол.
Начин на приготвяне
Прави се пюре от чесъна и чилито. Наситнените чесън и лук се сотират до прозрачност. Добавят се разбитите яйца и зеленчуците - бъркат се, докато течността изври. Прибавят се оризът, солта и сладкият соев сос. Разбърква се, за да се смеси добре.

Дадар Гулунг
(за 20 броя)

Необходими продукти. За пълнежа - 200 г настърган кокос, 100 г палмова захар, 100 мл вода, една ванилия, 20 г бяла захар, сол на вкус. За палачинката- 200 г брашно, яйце, 100 г кокосово мляко, 350 мл вода, 6 капки панданова паста или сок от листа на пандан, 1 капка зелена есенция, сол на вкус, 70 г разтопен маргарин, ванилия.
Начин на приготвяне.
За пълнежа се кипва 100 мл вода, добавя се цялата захар, кокосът и солта, разбърква се за 7 минути, докато се получи суха смес.
За палачинката брашното се смесва с останалите продукти, получава се рядко тесто, към което се прибавя пастата от пандан (или сока от панданови листа). Изсипва се в тиган и се пържи около минута. В края на всяка палачинка се слага по 1 или 2 лъжички от сместа за пълнежа - зависи дали я искате средна или малка. Навива се малко - крайчетата от ляво и от дясно, след това се навива цялата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай