Важно. Кои са симптомите на инсулта?

След 55-годишна възраст рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно

Важно. Кои са симптомите на инсулта? | StandartNews.com

Всички знаем колко опасен е инсултът, но малко хора успяват да реагират на време при подобен случай. Това е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, вследствие на което се получават увреждания на мозъчните функции, с различна степен на поражение. След 55-годишна възраст рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно. Над 45 000 нови случаи на инсулт се регистрират всяка година в България, пише Блиц.

При това състояние е изключително важна бързата реакция, за да може пациентът да получи своевременно лекарска помощ и да се намали степента на увреждане.

В същото време обаче малцина, които са без лекарско образование, знаят как да разпознаят симптомите на заболяването. Ето защо ще ви запознаем с първите признаци, тъй като това може да спаси нечии живот.

Първите симптоми са лесно разпознаваеми. Има специфично провисване на едната половина на лицето, невъзможност да се задържат успоредно двете ръце, изтръпване или слабост в ръката и крайник, завалване на говора или невъзможност да се отговори на съвсем семпъл въпрос. Дори един от тези симптоми е достатъчно сериозна причина да позвъните на 112 и да потърсите незабавна помощ.

При подобни симптоми, засегнатият трябва да се постави в спокойна позиция. Добре е да бъде обърнат настрани, за да не се задави, ако има позиви за повръщане.

Терапевтичното време, в което може да се реагира и да се спаси болният е кратко и колкото по-бързо човек с инсулт попадне в специализирано неврологично отделение, способно да лекува инсулт, това означава спасен човешки живот или по-малка степен на инвалидизация.

В голяма част от случаите стои непроследено високо кръвно налягане, непознаване на проблема аритмия, предсърдно мъждене, липса на профилактика, заседналият начин на живот, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
boko
преди 4 месеца

Драгомирo Станоева мнoгo cи семпъл

Откажи