UV защита в чинията

UV защита в чинията | StandartNews.com

Вместо шапка и слънцезащитен крем:

Диетата с полифеноли и омега-3 пази от опасните лъчи

Повечето от нас са свикнали да посягат към слънцезащитните продукти и шапките, за да защитят кожата си от жаркото лятно слънце. За да предпазим кожата си от вредните слънчеви лъчи обаче трябва да обърнем внимание и на храненето си, предупреждава prevention.com. Ето и какво е добре да похапваме.

Зехтин

Високото съдържание на витамин Е и полифеноли правят ежедневният прием на зехтин задължителен за защита на кожата. Множество изследвания сочат витамин Е като доказано средство в борбата с оксидативния стрес и UVB радиацията. Скорошни проучвания доказват и ползата на маслиновото олио като слънцезащитно средство. Добавяйте по 1 с. л. студено пресован зехтин към салатите или го слагайте към вече готовите варени и печени ястия. Това популярно растително масло трябва да е неизменна част от лятната ви диета и грижата за кожата ви през лятото.

Орех

Със своите омега-3 мазнини орехите са също отлични помощници в грижата за кожата. Тези ядки помагат на клетките от най-горния повърхностен слой на кожата ви да се предпазят от вредните UV лъчи. За ефикасна слънцезащита хапвайте по шепа сурови орехи всеки ден или ги добавете смлени към различни сосове и ястия.

Ябълки

Райският плод е с най-високо съдържание на полифеноли от всички други плодове. Ето защо те са безценни, щом става въпрос за лятната грижа за кожата. Полифенолите са растителни съединения, които помагат при възпаления, оксидативен стрес и слаб имунитет. Една ябълка на ден това лято ще предпази кожата ви и имунната ви система от щети.

Кафе

Друг източник на така полезните полифеноли са чаят и кафето. Скорошно проучване установи, че благодарение на високото съдържание на полифеноли ежедневната консумация на кафе предпазва от стареене на кожата и пигментни петна. Още една причина да не пропускате ободрителната напитка в летните горещини.

Червено вино

Мнозина избягват червеното вино в желанието си да ограничат захарта и калориите, но пропускат факта, че то има високо съдържание на полифеноли. Освен това консумацията на 2-3 чашки винце седмично е един допълнителен източник на антиоксиданти.

Броколи

Също като ябълките този зелен зеленчук е шампион по полифеноли. Броколите се борят с възпаления, а според скорошни проучвания предпазват и от рак. Доказано е, че редовната консумация на броколи активира защитната система на кожата ни срещу UV лъчите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай