Телешки стек плюс малбек - зашеметяващи като тангото

Телешки стек плюс малбек - зашеметяващи като тангото | StandartNews.com

В Аржентина е странно да си вегетарианец

Месо от щраус и задушен броненосец са сред екзотичните предложения

В Аржентина животът върви в ритъма на тангото. Хората в тази красива страна обичат да похапват, но го правят с финес. Страната граничи с Бразилия, Чили, Парагвай, Уругвай и Боливия и това се е отразило в многообразието на местната кулинария. Вегетарианството е неразбираемо да аржентинците. Аз бях 8 години вегетарианка, преди да отида в Аржентина. Но там местните ми казаха, че ако не ям месо "карне", не пия червено вино "Малбек" и не танцувам танго по улицата - по-добре веднага да се връщам обратно. Не ми се тръгваше от тази уникална страна. Затова в Аржентина проядох месо и сега нямам никакво намерение да го отказвам! Говеждо се консумира по няколко пъти на ден и в големи количества. Най-често е печеното на барбекю. Пърженото също е на висока почит. Обикновено го сервират с гарнитура от картофи. Популярното в цяла Латинска Америка гаспачо предлагат във всеки ресторант. Царевицата се използва по всякакъв начин. Локро е супа с царевица и месо, подходяща за студените зимни дни. Тамале е ястие с царевица, зеленчуци и месо. Сместа се завива в царевични листа и се вари. Печените на въглища телешки ребра наричат асадо. Те са подправени със сос чимичури, популярен не само в Аржентина. Най-голяма следа в световната кухня е оставила емпанадата - нещо като голяма пелмена с различен пълнеж. Класическата е с телешко месо, нарязано на малки късчета. Ако е сладка, се нарича пастелито. Традиционната напитка е чай - йерба мате. Той се поднася в специални малки чашки - порцеланови, дървени или от тиква. В тях има метална сламка, която завършва с цедка.

Аржентинският телешки стек е уникален и единствен в света, твърдят познавачите на кулинарното изкуство. Телетата и биволите се отглеждат в луксозни ферми, където са подложени на много грижи и висок контрол. Месото се обработва по специална технология, има винаги свеж червен цвят. Пече се на бавен огън, в пещ или на дървени въглища. Стековете се предлагат и полусурови. По цялата крайбрежна ивица на Буенос Айрес има ресторанти. Резервацията е задължителна, иначе сте обречени да чакате на дълга опашка. По трима сервитьори обслужат една маса. Предястията, разядките, хлебните пръчици, хлябът и водата се поднасят веднага и лекичко се вписват към сметката. Поръчайте телешки стек и бутилка червено вино, наслаждавайте се на океанския бриз и на факта, че сте в града на "добрите ветрове".

На всеки ъгъл има малки, спретнати ресторантчета "чураскария" или "париляда", които се специализират само в печено на грил. Тези заведения, подобни на нашите квартални кръчми, се радват на постоянен поток от посетители.
Салатите са доста необичайна смес от зеленчуци, растително масло, колбаси, яйца, морски дарове и риба. Или просто домати с лук. Популярно в цяла Латинска Америка е рагуто от зеленчуци "салтадо" - царевична каша с различни пълнежи, студената супа "гаспачо" от настъргани домати, пържени картофи, а също и пица.

Най-характерните блюда са асорти от различни видове месо, запечени на грил - "париляда", печено месо на скара, черен дроб и колбас; "асадо", широка ивица печено месо от гръбнака на телето; "тира де асадо" - много тънка пържола; "миланеза" с пържени картофи, филе "васио"- задушено свинско с царевица; "локро" - месно руло със зеленчуци и яйца, традиционните за цяла Латинска Америка банички "емпанадас", печено телешко на въглища "бифе де ломо", "бифе де чорисо" или "бифе де костиля", пиле в бира, гъста супа от месни продукти и зеленчуци "ольо" или "пучеро", дълги колбаси "чорисо", шишчета "пинчос", печена агнешка плешка с подправки, палачинки с месо, печени колбаси "чинхулине". Както и екзотични блюда, като печени бичи опашки, печено месо "висачи" (местен гризач), месо от щраус ему и нанду или задушен броненосец.

Рибата може да се опита във всеки вариант - маринована, варена, веяна, като пълнеж в баничка или като компонент в салата, също и пълнена, например с месо от раци или зеленчуци. Далече зад пределите на страната са известни месните малки скариди, калмари, пълненият шаран, пикантните миди и пъстърва.
Десертите са банички с разнообразен пълнеж, пресни и захаросани плодове, сладък бананов ориз, орехи в карамел и, разбира се, превъзходния аржентински сладолед "хеладо".
Чаят "мате" се употребява в огромни количества. По-малко популярно е черното кафе, което се внася от Бразилия и Колумбия.

Превъзходните аржентински вина са популярни по целия свят. Сортовете "Малбек" (черен) и "Торонтес" (бял) са известни извън пределите на страната. Със заслужена слава се ползва продукцията на винарните Наваро, Кореас, Ла-Рурал, Ескориела, Бянчи, Сант-Елмо. Уискито и джинът местно производство също са с много добро качество, а производството на ром, макар и да не е голямо, е много по-качествено от съседните страни.

Аржентинско песто

Продукти

1 връзка магданоз, 3-4 скилидки чесън, 1 с. л. сух риган или 2 с. л. пресен риган, 125 мл (1/2 ч. ч.) зехтин, 60 м (1/4 ч. ч.) винен оцет, 1/2 пакетче млян кимион, 1 ч. л. сол, 1/4 ч. л. смлян черен пипер

Приготвяне:

Х Магданозът се нарязва и се поставя в блендер. Добавят се риганът, чесънът и оцетът. Всичко се разбива до еднородна смес. Добавят се подправките и накрая на тънка струйка се сипва зехтинът. Сместта се разбива добре.

Емпанадас с картофи и телешко

Продукти:

За плънката:

2 картофа, сварени за 5 минути, 1 с. л. зехтин,
450 г телешка кайма, 1 глава кромид, нарязан на ситно, 1 ч. л. чили на прах, 3/4 ч. л. млян кимион, сол и черен пипер на вкус

За тестото:

3 и 1/2 ч. ч. брашно, 2 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. ч. масло, охладено добре и нарязано на парчета, 1/2 ч. ч. олио, 5 с. л. (или повече) студена вода, сос "Чимичурри" - по желание

Приготвяне:

Картофите се настъргват и се оставят настрана. Зехтинът се загрява в голям тиган. Запържва се каймата, докато покафенее. Прибавят се картофите, лукът, подправките. Бърка се, докато зеленчуците омекнат. Тестото се приготвя, като в купа се смесват брашното, бакпулверът и солта. Те се размесват с олиото и маслото. Прибавя се водата и се меси до получаването на тесто, което се оформя на топка и се оставя да почине за 10-15 минути. Върху набрашнена повърхност се разточва тънка кора и с чаша се изрязват кръгове. В едната половина се поставя от плънката. Прегъва се и ръбовете се запечатва, като се притиска на няколко места с вилица. Емпанадите се подреждат в застлана с ненамазнена хартия за печене тава. Пекат се 15-20 минути при 200 С. Сервират се със сос "Чимичурри" .

Чимичурри - сос за асадос (скара)

Продукти:

1/2 ч. ч. зехтин, 2 с. л. прясно изцеден сок от лимон, 1/3 ч. ч. нарязан на ситно магданоз, 1 ч. л. босилек, мащерка или риган (или смес от тях), сол и черен пипер на вкус, щипка сладък червен пипер, 1 глава кромид лук

Приготвяне:

Х Нарязаният магданоз, сухите зелени подправки и наситненият чесън се смесват със зехтина. Докато сместа се бърка енергично, се прибавят солта, черният и червеният пипер, а след тях - нарязаният на много ситно лук. Сосът се оставя в хладилник за 2 часа, за да се смесят ароматите. За по-остър вкус към соса може да се прибави 1 ч. л. оцет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай