Стресът води до тежки последствия

Отговорите от специалист

Стресът води до тежки последствия | StandartNews.com

Тромбозата е доста опасно състояние. Забавяне на кръвния поток, сгъстяване на кръвта и увреждане на съдовата стена в резултат на възпаление – води до нея.

Има и такова нещо като блуждаещ тромб. Кардиологът Анна Кореневич обясни какво представлява и каква е причината за това състояние, пише Блиц.

Така нареченият блуждаещ или плаващ тромб на дълбоките вени на долните крайници предупреждава, че една част от него е прикрепена към стената на вената, а другата е свободно „плаваща“ в лумена на съда.

Това е опасно, защото кръвният съсирек може да се откъсне и да се втурне в белодробната артерия с кръвния поток. А това води до тежка сърдечно-белодробна недостатъчност и внезапна смърт, предупреди Кореневич.

Състояние с блуждаещ кръвен съсирек може да бъде причинено от разширени вени, дълго пътуване в неподвижно положение, дехидратация, тютюнопушене, хронични заболявания и наднормено тегло. А също – продължителен стрес, подчерта кардиологът.

"Кой е важният фактор, който причинява възпаление на кръвоносните съдове и сгъстяване на кръвта и който винаги пропускаме и не предприемаме нищо? Това, разбира се, е дълготрайният хроничен стрес, в резултат на който тялото ни е бомбардирано със смърт хормон – кортизол, който предизвиква всички тези опасни жизнени процеси в организма”, пише лекарят.

И тук основната грешка е да игнорирате и да оставите стреса да отмине. Важно е да го премахнете от живота своевременно (например с помощта на съвременната психотехника вече стана възможно това да става лесно и бързо), добави специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай