Спазвайте тези съвети и ще живеете дълго и в добро здраве

Винаги трябва да се стараем да научим нещо ново

Спазвайте тези съвети и ще живеете дълго и в добро здраве | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Продължителен, здравословен и безгрижен живот, доколкото е възможно – това е, което всички искаме. Гените играят решаваща роля тук, но също и нашият начин на живот. Диета, упражнения, релаксация и сън формират четирите стълба, които могат да имат положително въздействие върху нашето здраве. Така че, ако искате да направите нещо добро за себе си, трябва да им обърнете специално внимание, пише БГНЕС.

Здравословно хранене

Счита се, че жителите на японския остров Окинава са хората с най-голяма средна продължителност на живота. Окинава е наричан още „островът на 100-годишните“. Диетата на жителите може би играе

специална роля: много плодове и зеленчуци, морски дарове, водорасли, горчив лимон (Гоя), малко месо, мазнини и захар, никакви преработени продукти и много растителни протеини.

Средиземноморската кухня, известна още като средиземноморска диета, е една от най-здравословните диети в света. Не е изненадващо, че тя не е толкова различна от хранителните навици на островитяните на Окинава. Кухнята, която първоначално идва от Южна Италия и Гърция, е особено проста: много зеленчуци, плодове и бобови растения, ядки и семена, необработен зехтин, малко млечни продукти и предпочитание към бялото месо.

Упражненията ви поддържат здрави

Ако се движите много, значително подобрявате здравето си. Спортът укрепва имунната система, намалява стреса и предпазва от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Не е нужно да станете състезател. Дори кратка разходка всеки ден е достатъчна, за да увеличи значително продължителността на живота. Това е резултатът от изследователи от Норвежкото училище за спорт, които оцениха осем проучвания с общо над 36 000 души на средна възраст 63 години и среден период на наблюдение от 5,8 години в мета-анализ. Проучването също така показа, че тези, които прекарват повече от 9,5 часа на ден седнали, имат повишен риск от преждевременна смърт.

Спокойни в живота

В забързаното ежедневие стресът и прекомерните изисквания, които поставяме към себе си, не са рядкост. И това също има отрицателен ефект върху здравето. Ако искате да поддържате здравословен начин на живот, трябва да се уверите, че редовно отделяте време, релаксирате достатъчно и поддържате собственото си ниво на стрес възможно най-ниско. Така нареченото „управление на стреса“ може да помогне за това. Защото ако редовно сте изложени на стрес, тялото и умът ви са в постоянно състояние на тревога. Резултатът: Чувствате се все по-изтощени и сами насърчавате появата на множество заболявания.

Сън, сън и пак сън

Тялото се нуждае от сън, за да се регенерира. Недостатъчният и лош сън може да има сериозни последици за нашето здраве. Нарушенията на съня са сред най-често срещаните оплаквания сред съвременните хора и са от съществено значение за здравословния живот. Можете да подобрите съня си с тези мерки: Уверете се, че ритъмът ви на сън е възможно най-постоянен и задайте редовно време за лягане. Това поддържа „вътрешния часовник“ в такт. Алкохолът и никотинът влияят негативно на съня. Затова избягвайте тези стимуланти вечер, ако е възможно.

Пространствените условия също оказват влияние върху съня. Ще спите по-добре в затъмнени стаи, защото така нареченият хормон на съня мелатонин се произвежда на тъмно. Затова не забравяйте да изключите осветлението и да дръпнете завесите точно преди лягане. Също така има смисъл да изключвате яркото осветление вечер.

Какво друго?

Четирите стълба на хранене, сън, упражнения и релаксация формират основата за дълъг и здравословен живот. Има обаче и други неща, които можете да направите, за да останете във форма с възрастта. Например редовните „фитнес тренировки“ за паметта ви ще ви помогнат да останете умствено подвижни. Освен това винаги трябва да се опитваме да научим нещо ново: език, инструмент или спорт.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай