Пияния учител на Бакхус показват в Павликени

Пияния учител на Бакхус показват в Павликени | StandartNews.com

Велико Търново. Виното и плодородието в района на Павликени винаги са били издигани в култ. Това доказва и уникална изложба от античността, която бе открита в навечерието на Трифон Зарезан под наслов "Във виното е истината". Организатори са община Павликени и Историческият музей в града. 14 февруари е избран и за празник на българския археолог още през 1971 г. По повод празниците музеят в Павликени ще покаже находки, открити преди повече от 30 г. от археолога Богдан Султов при разкопки на Античния керамичен център край града.

 

Там са изложени няколко редки находки от римската епоха, свързани с почитането на божествата на плодородието. В римската вила до Павликени са открити керамични съдове с апликации, изобразяващи някои от основните божества на плодородието в Древна Гърция, Тракия и Рим. Върху част от керамичен съд е изобразен брадатият лик на бога на виното Дионис/Бакхус. С него обикновено е и свитата от сатири, учителите му Силен и кентавърът Хирон, горското божество Пан, както и жени, обхванати от божествена лудост, наречени вакханки. Глинен калъп за апликация разкрива образа на учителя на бога на виното Силен - с подпухнало лице и зачервен нос заради постоянното му опиянение.

 

С плодородието са свързани и две впечатляващи находки - керамични фалоси, единият малък, а другият с големи размери и релефна украса. Те са свързани с плодовитостта, която хората в древността са олицетворили чрез мъжката потентност. Обикновено фалическите изображения са част от облика на Приап - бог на плодородието, който според някои митове е син на Дионис. С лозови и бръшлянови клонки са украсени керамичните съдове, каквито могат също да се видят на място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай