Пиршество за небцето в Стария Пловдив

Пиршество за небцето в Стария Пловдив | StandartNews.com

Днес започва фестивалът "Дефиле на младото вино", мезето е от родни специалитети

Днес в Стария Пловдив започва празникът на виното и гурмето. Събитието е част от утвърдилия се фестивал "Дефиле на младото вино" и целта му е да популяризира родния еликсир и кухня, както и развитието на кулинарния и културния туризъм чрез дегустация на различни специалитети, съобщава сайтът "Капана". Във феста ще се включат 21 участника - 11 винарски изби, 6 ресторанта, 2 производители на храни и 2 други обекта.

Стартът на пиршеството на небцето е в 19 ч на Римския стадион с фолклорния спектакъл "Пролетно вино". Истинската дегустация започва утре от 12 ч в Стария град на площадчето пред църквата "Света Богородица".

Ценителите ще се срещнат с винопроизводители и ресторантьори и ще продължат и на 10 май до 20 часа. Галавечерта на пролетното вино е от 19 ч в ресторант "Филипополис". На нея се връчват наградите на експертната комисия за най-умело съчетание на вино и храна на участници в събитието.

Ще има и много допълнителни атракции като шоколадова работилница - "Направи си сам", диджей парти на Лапидариума, клоунада и още много забавления. Отново ще танцуваме с ансамбъл "Тракия" и ще се наслаждаваме на достойнствата на българските напитки и ястия на фона на прекрасните фолклорни ритми.

Всеки желаещ да се наслади на пиршеството може да си купи билет пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Към билетите се предоставят карнетки с жетони, като един жетон дава право на една дегустация. Заедно с жетони се продават и стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала. После класацията за интереса на публиката към винарските изби-участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали.
Кулинарните изкушения ще се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв. на всяка една от локациите.

Вкусно с Мария

"Професията ми не е свързана с кулинарията, но чрез нея доставям наслада на хората, които обичам - на семейството и приятелите си. Кулинарията е изкуство, достатъчно е и едно стръкче магданоз, един картоф, защо не и кървава пържола или пък крива краставица, за да превърнеш храненето в ритуал - удоволствие за окото и гъдел за корема! Рецептите, които ви представям с удоволствие, са лесно изпълними, с точни пропорции и обяснения. Сигурна съм, че няма да ви затруднят, а крайният ефект ще ви очарова. Ще се радвам, ако ви харесат и споделите мнението си и своя опит с мен. Добър апетит, гответе с удоволствие и не забравяйте да спортувате." Това споделя пловдивчанката Мария Стоянова в сайта plovdivweek.com. Преди време дамата, за която готвеното е голямо хоби, бе отличена от Иван Звездев в кулинарен конкурс. Предлагаме някои от нейните специалитети.

Пиле с мащерка и сос от топено сирене и гъби

Необходими продукти: пилешко филе - 500 г, черен пипер и кимион за овкусяване на пилето, масло - 30 г, топено сирене - 200 г, течна сметана, готварска, не подсладена - 500 г, гъби - 300-400 г, 5-6 клончета мащерка, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Нарежете филетата, като ги оформите на пържоли. Овкусете ги с черен пипер и кимион или с готова подправка за пиле, или пък използвайте подправки според вашите предпочитания. Посолете ги и ги сложете в хладилника поне за час, а най-добре от предишната вечер. Разтопете маслото в тиган и запържете леко филетата от двете страни да се запечатат. Прехвърлете ги в тава. Върху тях подредете гъбите, нарязани на филийки. Полейте със сметаната, добавете и половин чаена чаша вода. Ако желаете може да замените водата с бяло вино. Нарежете половината от топеното сирене и го разпределете върху гъбите. Накрая накъсайте стръкчетата мащерка. Завийте с фолио тавата и я сложете във фурната на 200 градуса за около час. Десет минути преди да изтече времето, извадете тавата от фурната и добавете останалото топено сирене, нарязано на кръгчета. Това го правя с цел да се запазят някои парченца от топеното сирене цели и да се виждат при сервирането. Другата част, която се слага в началото, се стопява и се превръща в сос заедно със сметаната. След като изтече един час, проверете ястието и ако има много течност в тавата, махнете фолиото и запечете до консистенцията, която ви харесва. Сервирайте ястието топло, гарнирано с гъбите и сметановия сос.

Лапад с ориз и яйца

Продукти: лапад - 500 г, 1 глава кромид лук, домати от консерва - 250 г, 1 чаена чаша ориз, 4 супени лъжици зехтин, яйца - по едно на порция, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол, пресен джоджен

Начин на приготвяне: Почистете и измийте лапада, нарежете го на едро. Лука нарежете на ситно. Задушете ги в зехтина, докато лападът намали обема си. Добавете червения пипер и сол на вкус. Сложете доматите и долейте 3 ч.ч. вода, изчакайте да заври. След това прибавете ориза и джоджена, нарязан на ситно. Ако използвате тенджера под налягане, може да сложите всички продукти и да затворите капака. Ястието ще е готово след 10 минути. В обикновена тенджера намалете котлона и на бавен огън изчакайте, докато оризът поеме водата. Прехвърлете всичко в тавичка и с помощта на лъжица оформете вдлъбнатинки, в които внимателно поставете суровите яйца.
Сложете във фурната за кратко - колкото да се стегнат яйцата. Ако желаете, може да запечете ястието в индивидуални огнеупорни купички /или гювечета/ като чукнете в средата на всяко по едно яйце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай