Пълни с фибри храни, които да ядем с удоволствие

Пълни с фибри храни, които да ядем с удоволствие | StandartNews.com

Приемът на фибри е важна част от правилното и здравословно хранене на всеки човек. Чрез тях балансираме чревната флора и изглеждаме по-свежи от всякога. Храните, богати на фибри, ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време, да изчистваме организма своевременно от токсините и са важен елемент в усилията ни да поддържаме теглото си в здравословни граници, съобщава farmhopping.com. В тази връзка липсата на енергия и наднорменото тегло се дължат на техния недостатъчен прием.

Жените трябва да приемат средно по 25 г фибри на ден, а мъжете – 38 г . Можем да си ги набавим чрез няколко храни, богати на тях. Вижте кои:

ОВЕСЕНИ ЯДКИ
Те са много добра закуска, с която може да си направите чудесен старт на деня. Те съдържат около 5 г фибри на порция и може да ги консумирате заедно с пресни сезонни плодове. Може да ги сварите с прясно мляко и да овкусите с малко мед или просто да ги сложите в кисело мляко, в което също ще се отпуснат.

МАЛИНИ
Тези плодове съдържат по 8 г на 1 чаена чаша. Богати са не само на фибри, но и на антиоксиданти. Съчетават се отлично с овесените ядки за закуска.

КЪПИНИ
Подобно на малините, и къпините съдържат 8 г фибри в чаена чаша, но можем да си ги набавим само лятото.

МОРКОВИ
Един малък морков съдържа 1.4 г фибри, плюс количество витамини и картеноиди. Става за похапване между основните яденета – нарежете морковите на среднотънки гредички, овкусете ги с лимонов сок и няколко капки сос "Уорчестър".

ЧУШКИ
Всички видове от този зеленчук са отличен източник на фибри. Съдържат и голямо наличие на витамин С. Хубаво е да ги ядете на пара, за да не загубите ценните им вещества при друга термична обработка.

ЛЕНЕНО СЕМЕ
5.6 г фибри в 2 супени лъжици ленено семе. Хубаво е предварително да го начукате в хаванче или смелите на кафемелачка (или просто да дъвчете достатъчно подробно и продължително), за да имате по-добро храносмилане.

ЛЕЩА/БОБ/ГРАХ
Бобовите растения са пълни с фибри. Лещата носи в себе си 15 г в една чаена чаша, което е напълно достатъчно, за да поддържа нивата на енергията в тялото ни цял ден. Бобът и зеленият грах също не й отстъпват по съдържание на фибри.

ЯБЪЛКИ/КРУШИ
Крушите са доста по-богати на фибри от ябълките. Един среден плод има 5.5 г от ценното за балансираното хранене вещество. Ябълките пък носят в себе си около 4.4 г, съдържащи се в средно голяма ябълка.

НАХУТ
Може да го консумирате под всякаква форма- като хумус, в супи или салати и други. Само с ¼ чаена чаша получаваме почти 9 г фибри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай